Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško

Na Ustjah praznik vztrajnosti in neuklonljive volje

V teh dneh mineva osemdeset let, odkar je italijanski okupator požgal vas Ustje skupaj z zaselkom Uhanje in pobil osem talcev, ostale prebivalce pa obsodil na pregnanstvo. Čeprav je bil ta dan za vas tragičen, je hkrati predvsem praznik vztrajnosti in neuklonljive volje ter hkrati krajevni praznik Ustij.

Zaradi vojnega zločina je vas takrat izgubila veliko dragocene kulturne, arhitekturne in osebne dediščine, dogodke 8. avgusta 1942 pa je v opisal ajdovski rojak, pisatelj Danilo Lokar, v svojem delu Sodni dan na vasi. Društvo Numulit.us v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Ustje že več let skrbi za prireditve v sklopu krajevnega praznika. Tako bo tudi letos, osrednji dogodek pa je napovedan v nedeljo. Polona Ipavec iz Društva Numulit.us

Na Ustjah je trenutno živih še šest domačinov, ki se spominjajo dogodkov izpred 80 let. Eden od njih je Jože Stibilj, ki je bil ob požigu vasi star 9 let in pol.

Sicer pa so ob letošnji obletnici požiga vasi na Ustjah odprli park Bori, spominske poti na dogodke izpred osmih desetletij, po kateri se bodo lahko sprehodili tako domačini kot obiskovalci.

Deli z drugimi:
Aktualno

5 dobrih novic iz domačih krajev... ta petek po 11ih

Preberi več

Dan tehnične kulture in Radio Robin V ŽIVO

Preberi več

NAGRADNA IGRA: ABONMA ZA OTROKE

Preberi več

Volitve predsednika RS 2022 in LOKALNE VOLITVE 2022 - pravila oglaševanja

Preberi več
Ne zamudi
Podkasti Radia Robin
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down