Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Ustjah praznik vztrajnosti in neuklonljive volje

V teh dneh mineva osemdeset let, odkar je italijanski okupator požgal vas Ustje skupaj z zaselkom Uhanje in pobil osem talcev, ostale prebivalce pa obsodil na pregnanstvo. Čeprav je bil ta dan za vas tragičen, je hkrati predvsem praznik vztrajnosti in neuklonljive volje ter hkrati krajevni praznik Ustij.

Zaradi vojnega zločina je vas takrat izgubila veliko dragocene kulturne, arhitekturne in osebne dediščine, dogodke 8. avgusta 1942 pa je v opisal ajdovski rojak, pisatelj Danilo Lokar, v svojem delu Sodni dan na vasi. Društvo Numulit.us v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Ustje že več let skrbi za prireditve v sklopu krajevnega praznika. Tako bo tudi letos, osrednji dogodek pa je napovedan v nedeljo. Polona Ipavec iz Društva Numulit.us

Na Ustjah je trenutno živih še šest domačinov, ki se spominjajo dogodkov izpred 80 let. Eden od njih je Jože Stibilj, ki je bil ob požigu vasi star 9 let in pol.

Sicer pa so ob letošnji obletnici požiga vasi na Ustjah odprli park Bori, spominske poti na dogodke izpred osmih desetletij, po kateri se bodo lahko sprehodili tako domačini kot obiskovalci.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down