Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na osnovni šoli Col radi pišejo pesmi

Na osnovni šoli Col se lahko pohvalijo z enim od najboljših osnovnošolskih glasil v državi. Tako so ocenili na natečaju v okviru Roševih dnevov, kjer so nagradili literarno-likovno glasilo #radipišemo pesmi z Osnovne šole Col, mentorice Svetlane Bušen.

Izpostavili so ga kot vzoren primer, kako lahko učenci ustvarjajo tudi v izjemnih okoliščinah, kakršne je narekoval čas karanten in pouka na daljavo. Kot so ocenili, je glasilo nastalo kot „odmev“ časa, ki so ga učenci 6. razreda preživeli za ekrani. Učenke Maruša, Klara in Beti, sedaj v 7. razredu, so povedale

Roševi dnevi, letošnji so bili že 35., so sicer namenjeni mladim literatom iz Slovenije, iz 8. in 9. razredov osnovnih šol. Izmed prispelih del je komisija izbrala pet finalistov in posebej izpostavila še eno mlado pero. Na osrednji prireditvi v Celju so pod okriljem Javnega sklada RS za kulutrne dejavnosti, podelili zlata priznanja in knjižne nagrade najboljšim literatom ter tudi nagrade za najboljša šolska glasila preteklega leta, iz kategorije srednješolskih glasil so prispele zgolj tri publikacije, iz osnovnošolske pa petnajst.

Komisija v sestavi Barbare Rigler, dr. Davida Bedrača in Mihe Mohorja je v nadaljnjih krogih in razpravah o prispelih glasilih upoštevala več kriterijev, med katerimi je bil osrednji kakovost objavljenih literarnih besedil, njihova izrazna moč, morebitni presežki, nadgradnje, izvirnost in inovativnost. Ob tem jo je zanimalo tudi, kako poteka delo mentorja v odnosu do učencev, ki sodelujejo v uredniškem odboru. Po mnenju komisije je pomembno, da je mentor sicer srčen in zavzet, a hkrati zgolj tihi usmerjevalec procesa. Važna je zasnova glasila, tako vsebinska kot grafična, komisija pa je dala prednost tistim glasilom, v katerih so bili zastopani pisci vseh razredov. Strogi kriteriji so komisijo popeljali do izbora sedmih glasil, vseh treh iz kategorije srednješolskih, in štirih iz osnovnošolskega bazena. Najboljša gimnazijska glasila so tako Antologija haikujev slovenskih srednješolcev 2001–2021 urednika Edina Saračevića z gimnazije Vič, Skozi parket bodo zrasle cvetlice urednice Nine Medved z II. gimnazije Maribor in Flegma mentorice Lucije Mirkac s ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazije Ravne.
 
Med osnovnošolskimi glasili so izpostavili dve, ki si po mnenju komisije zagotovo zaslužita nagrado, saj sta vzoren primer, kako lahko učenci ustvarjajo tudi v izjemnih okoliščinah, kakršne nam je narekoval čas karanten in pouka na daljavo. To sta #radipišemo pesmi z Osnovne šole Col, mentorice Svetlane Bušen, in Pišemo iz mehurčkov z OŠ Ivana Prijatelja Sodražica, mentorice mag. Ane Porenta. Pod mentorstvom Marka Strleta in Vesne Lešnik Baruca so v portoroškem Centru za komunikacijo, sluh in govor pripravili Portoroške ribice, z OŠ II Murska Sobota pa prihajajo Stezice, ki so jih uredili Matjaž Geder, Miran Flegar, Sabina Oletič, Polona Bohar in Marko Wolf.

(Foto: Svetlana Bušen)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down