Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Mladi parlamentarci iz Goriške o poklicni prihodnosti

55 učencev iz šestih goriških občin se je danes zbralo v veliki dvorani novogoriške občine na 32. medobčinskem Otroškem parlamentu. Letošnji, 32., poteka na temo „Moja poklicna prihodnost“.

Učenci iz 12 osnovnih šol šestih goriških občin so se po dolgem času zbrali v živo, predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško, ki organizira parlament, Iva Devetak jih je seznanila s programom Postavimo otrokove pravice v središče slovenske politike, ki ga je letos sprejela Zveza prijateljev mladine Slovenije: "Dokument, ki smo ga poslali vsem strankam, vladi in ministrom, vsebuje veliko pobud prav iz Otroških parlamentov, med drugim pobudo za volilno pravico pri 16 letih, sprejem nacionalne strategije za participacijo otrok in varuha otrokovih pravic."

Mlade je poleg županov in predstavnikov občin nagovorila tudi direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh

Mladi parlamentarci so predstavili 'žulje', ki so jih identificirali v svojem lokalnem okolju, in v okviru delovnih skupin razpravljali na temo Moja poklicna prihodnost. Pogovarjali so se o skrbeh, pričakovanjih, znanjih in veščinah poklicev prihodnosti, o možnih poteh do njihovega poklica, o poklicih sedanjosti in poklicih prihodnosti ter o tem, zakaj številni mladi zadnja leta zapuščajo Slovenijo in odhajajo na študij ter na delo v tujino.

Regijski otroški parlament bo 29. marca v Idriji, nacionalni pa 11. aprila v Državnem zboru.

Mladi so ob zaključku izbirali predloge nove teme za 33. otroški parlament, želijo se pogovarjati o izboljšanju domačega okolja, tabujih na temo duševnega zdravja ter o drugačnosti in predsodkih.

(Foto: MDPM za Goriško)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down