Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Medvedek, ki je zataval v Gorico, bo ostal v Italiji

Medvedji mladiček, ki je prejšnji teden zataval v sosednjo Gorico, bo kot kaže ostal v Italiji. Po oceni stroke je namreč prešibak, da bi ga sedaj spustili v naravno okolje Trnovskega gozda, po vsej verjetnosti bi mamo težko našel, enoletnež pa še ni sposoben sam skrbeti zase v prihajajoči zimi.

Kot nam je povedal Domen Šebenik iz tolminske območne Zavoda za gozdove, sta se z medvedko verjetno ločila ob preplahu, mladiček je zbežal v nasprotno smer kot mama. "V normalnih razmerah bi se ta medved moral ponovno srečati z mamo, se prikličeta, se zavohata, lahko se je zgodilo, da se je kaj zgodilo samici - kakšnen povoz ali zdrs - druga stvar je, če prišlo do preplaha, da je medved tekel v drugo smer, je pa tukaj imel nesrečo, ker je tekel v smeri hiš, katerim pa se medvedka ne približuje. "

To nesrečo je še imel, da se je premikal v smeri proti Šempetru, v smeri Stare Gore, proti Rožni Dolini in nato čez mejo, medvedka pa ga je iskala više. Kar se tiče njegove vrnitve v Trnovski gozd, so se te možnosti iz dneva v dan manjšale. "Ta medved je taval en teden, Italijani so tudi ugotovili, da je v tem času tudi shiral, ker ni imel nekega vira hrane, tudi precej površine je prehodil, tako da bi bolj težko se ponovno integriral, oziroma vsak dan je težje, da bi se našel z mamo, ker je tudi vprašanje, kje je samica, kje je mama, ker medved načeloma lahko v enem dnevu prehodi zelo velike razdalje."

Sedaj ga bodo v zavetišču v Italiji obdržali do pomladi, v tem stanju je nesposoben preživet v naravi, dodaja Šebenik, pri mami bi moral ostati vsaj še kakšno leto, tako da ga bodo izpustili spomladi oziroma poleti. V tem času bo ključno, da ima čimmanj stika z ljudmi, poudarja Šebenik. "Italijanski kolega ga bodo verjetno počasi uvajali, poskušali bodo imeti čimmanj kontakta z njim, tako da ne bo povezal človeka in hrane, bodo poskušali, da se bo nekako tudi brez mame prilagodil na okolje, v katerem bo tudi živel."

Ni še jasno, kjer bo nov okoliš malega kosmatinca, morda ga bodo izpustili na območju v bližini meje, lahko pa ga tudi preselijo v Apenine.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down