Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Goriška in arabska univerza v skupne raziskovalne projekte

Preko 20 milijonov obiskovalcev s celega sveta so zabeležili na Expu v Dubaju, ki danes zapira svoja vrata. V tem tednu se je na EXPU mudila najštevilčnejša delegacija iz Slovenije do sedaj, med katero so bili tudi predstavniki goriških podjetij, Primorskega tehnološkega parka, Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, ajdovski in novogoriški župan ter prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije na Univerzi Nova Gorica Matjaž Valant.

Valant je z novogoriškim županom Klemnom Miklavičem sodeloval na pogovorih z Univerzo Združenih arabskih emiratov. Ti so izrazili zanimanje za nadaljnje sodelovanje na področju biotehnologije in astrofizike in se dogovorili o nadaljnjih skupnih raziskovalnih projektih ter o sodelovanju pri vzpostavljanju raziskovalnih kapacitet na obeh univerzah. Obetal pa naj bi se tudi sporazum o dolgoročnem sodelovanju in financiranju raziskovalnih projektov. „Univerza v Novi Gorici je v primerjavi z Univerzo Združenih arabskih emiratov mlada in majhna univerza, zato je njihova pripravljenost za skupno delo in raziskovanje resnično priznanje za vse nas, ki se na Goriškem trudimo za razvoj regije. Naša osredotočenost na razvoj in raziskovanje zelenih tehnologij je bila odločilna za začetek pogovorov, saj v arabskem svetu trajnost zaradi omenjenosti nekaterih naravnih virov, resnično pridobiva na pomembnosti,“ je povedal Valant in dodal, da je sogovornike navdušila predvsem načrtovana vzpostavitev Centra zelenih tehnologij in pripadajočih univerzitetnih aktivnosti, ki jih Univerza vzpostavlja skupaj z novogoriško občino.

Župana Nove Gorice in Ajdovščine sta ob robu dogodka ocenila, da lahko goriško območje med Novo Gorico, Gorico in Ajdovščino postane pomemben gospodarsko- razvojni bazen globalnega dosega z rastočimi izvozno naravnanimi podjetji.

Primorsko delegacijo je v Dubaju sprejel tudi Ivan Fornazarič, eden najuspešnejših goriških podjetnikov, saj je sedež njegovega mednarodno aktivnega podjetja z imenom Gorica Industries LCC (Gorica Group) prav v Dubaju. Primorska delegacija se je udeležila tudi Letnega investicijskega sejma v Dubaju, obiskala Silicijevo dolino Dubaj in njihov inovacijski center.

(Foto: Univerza v Novi Gorici)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down