Pričenjajo se 31. Dneve evropske kulturne dediščine in 9. Teden kulturne dediščine, ki letos poteka v znamenju gastronomske dediščine.
S temo Dober tek! se aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021, pridružujejo tudi v Brdih, saj je prav enogastronomija ena od glavnih prednosti destinacije, pravi direktorica briškega Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Tina Novak Samec. Obiskovalcem bodo zato vse do 8. oktobra ponudili gastronomsko ponudbo, delavnice in različne oglede znamenitosti
kjer v nedeljo pričenjajo z otvoritvenim dogodkom, odprtjem razstave Sadje sonca, posvečeno nedavno preminulemu Zoranu Božiču, ki si je prizadeval za ohranitev avtohtonih briških sadnih sort ter s svojimi aktivnostmi pustil velik pečat na širšem območju Goriške. Poleg ogledov bodo potekale številne delavnice
Na Dobrovem pa bo tudi Društvo oljkarjev Brda pripravilo več tečajev o briških oljkah in kakovosti oljčnega olja, tako za obiskovalce kot za pridelovalce. Dogodki so namenjeni širši javnosti, dediščino in izročila pa, kot poudarja, želijo predstaviti tudi najmlajšim in ostalim Bricem. Na območju novogoriške občine letos domači ustvarjalci vabijo z novimi zgodbami k mlinu Pekel v Steskah pri Braniku, v Samostan Kostanjevica, na Bevkov trg v Novi Gorici, v Šempas in Šmihel.
(Foto: Prunele, Daniel Rojšek, Danč)