Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Slovenci v Italiji na evropskem prvenstvu narodnih manjšin do 21. mesta

Zile Europeada 2024

Slovenski zamejci v Italiji, združeni v nogometno ekipo pod imenom Žile, so na zadnji Europeadi – evropskem nogometnem prvenstvu narodnostnih manjšin - dosegli 21. mesto.

V skupinskem delu so igrali proti Furlanom, Nemcem z Madžarske in Madžarom iz Romunije ter kljub dobri igri dosegli 3 poraze. Na zadnjem obračunu za končno uvrstitev so z 1:0 premagali Bolgare iz Romunije.

Selektor Mario Adamič in njegova ekipa sta pričakovala več, a za uvrstitev krivita žreb v skupino smrti in pomanjkanje kakovostnega napadalca, saj so zamejski Slovenci na turnirju zapravili veliko število zrelih priložnosti: ''21. mesto ne odgovarja kvaliteti moje ekipe. Mislim, da smo ekipa, močnejša od tiste, s katero smo nastopali na Europeadi na Koroškem pred dvema letoma. Je pa stvar takšna, da smo prišli v težko skupino, v kateri so bile najmočnejše ekipe iz vsakega bobna, in tako nam je trda predla.''

Na koncu so slavili prav Furlani, ki so v velikem finalu z 2:0 ugnali Okcitance. Na prestolu so tako nasledili Južne Tirolce, ki so bili najboljši na kar zadnjih 4 izvedbah turnirja, letos pa so, zanimivo, izpadli v četrtfinalu proti koroškim Slovencem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down