Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Državna odlikovanja za prizadevanja v zamejstvu

Večina nagrajencev je bila prisotna na novembrskem srečanju predsednikov na Trgu Evrope

Predsednik Borut Pahor se je odločil, da bo za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski narodni skupnosti v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu ter pri izvedbi slovesnosti v Bazovici ter v Gorici in Novi Gorici v kratkem z zlatim redom za zasluge odlikoval slovensko senatorko Tatjano Rojc in predsednika deželne vlade Furlanije - Julijske krajine Massimiliana Fedrigo,

s srebrnim redom za zasluge pa predsednika krovnih organizacij SKGZ in SSO, Ksenijo Dobrila in Walterja Bandlja, ter tržaškega župana Roberta Dipiazzo. Bandelj je dejal, da ga je ta novica prejšnji teden prijetno presenetila.

Spomnimo, da je Pahor julija lani iz rok tržaškega župana Dipiazze prejel najvišje odlikovanje mesta Trst. Sklep o dodelitvi reda za zasluge je presenetil tudi Ksenijo Dobrila:

Bandlja smo ob tem še vprašali, kako se nadaljujejo postopki glede vrnitve doma v dejansko uporabo Slovencem oz. vselitve, saj je treba najprej skleniti dogovore z univerzo, ki ima sedaj v njem svoje prostore.

Kdaj bo slovenski predsednik vročil odlikovanja, še ni znano.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down