Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Cepljeni in prebolevniki v Italijo "prosto po Prešernu"

Od sobote dalje so pričeli veljati novi pogoji vstopa v Slovenijo, ki uvajajo oranžni in zeleni seznam držav. Italijanski minister za zdravje, Speranza, pa je sprostil vstop v državo za cepljene oziroma prebolevnike, potem ko so doslej tudi ti morali predložiti negativen test na novi koronavirus. 

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Med državami na zelenem seznamu je tudi Avstrija, Hrvaška - administrativna enota Panonska Hrvaška in Italija - administrativne enote Piemonte, Ligurija, Lombardija, Abruzzo, Molise, Puglia, Sardinija, Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, Provincia Autonoma di Trento, Veneto, Furlanija-Julijska krajina, Emilia-Romagna, Toskana, Umbria, Marche in Lazio. (Več na povezavi).

 Je pa tudi naša zahodna soseda spremenila pogoje vstopa. Potniki, ki bodo v Italijo prišli iz EU, ZDA, Kanade in Japonske, ne bodo več potrebovali negativnega testa, če so cepljeni ali so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19. Minister za zdravje Roberto Speranza je namreč, kot poroča Primorski dnevnik, podpisal novo odredbo, ki bo dovoljevala vstop v državo vsem, ki bodo izpolnjevali pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki jih predvideva covidno zeleno potrdilo. Cepljeni in prebolevniki bodo torej po novem lahko prosto prehajali italijansko-slovensko mejo brez nikakršnih omejitev.

Še vedno pa velja za obmejno prebivalstvo - za vse, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covid-19, da lahko lahko v državo vstopi oziroma jo zapustijo v območju do 60 km od kraja prebivanja in ne za več kot 24 ur. Pri tem pa morajo vsi, ki v državo vstopajo oziroma se v Italijo vračajo izpolniti spletni formular: https://app.euplf.eu/#/

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down