Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Benečija si želi biti atraktivna turistična destinacija

Obmejna Benečija ima bogato kulturo, zgodovino in veliko naravnih lepot, ki jih želi oplemeniti v zgodbo trajnostne turistične destinacije. Zato je Inštitut za slovensko kulturo v sklopu triletnega projekta za razvoj in koordinacijo turistične podobe na teritoriju pristopil k izdelavi Strategije razvoja turizma za območje Benečije in Rezije za obdobje 2023 – 2028. Projekt bo del širšega projekta za razvoj goratih območij, ki ga vodi Promoturismo FVG.

Vsebino strategije sta oblikovala nekdanji direktor Slovenske turistične organizacije v Italiji Gorazd Skrt in podjetje Sontius, ki ga vodi nekdanji direktor Zavoda Turizem dolina Soče Janko Humar.

Dober zgled pri izdelavi je bila dolina Soče. Osnovni zamisli strategije sta pa dve: »Prva je ta, da Benečija svojo izjemno naravno in kulturno dediščino za potenciale, ki jih ima z izjemno ugodno lokacijo, prometno dostopnost in tako naprej, je nesporno ob primernem pristopu lahko neka nova in zelo uspešna in atraktivna destinacija na mednarodnem turističnem trgu.«

Druga pa je bil sam namen strategije: »Da skozi turizem nekje odpremo nove razvojne možnosti, da odpremo potencial razvoja novih delovnih mest, da ustvarimo neko vzdušje in neke priložnosti, ki bodo omogočili, da se bodo mladi lahko  odločali za to, da bodo ostali doma ali pa, da se bo kdo tudi še vrnil.«

Strategija je bila na predstavitvi, ki se je odvila 30. januarja v občinski dvorani v Špetru pozitivno sprejeta, prisostvoval pa ji je tudi direktor deželne agencije za turizem Promoturismo FVG Iacopo Mestroni. Včeraj pa so strategijo predstavili tudi ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateju Arčonu. Urad si bo prizadeval, da se strategija predstavi tudi pristojnim ministrstvom, bo pa tudi ena izmed tem, ki jo bo minister Arčon naslovil na jutrišnjem pogovoru s predsednikom dežele Furlanije Julijske krajine Massimilianom Fedrigo.

Strategija sovpada tudi z obdobjem izvajanja Evropske prestolnice kulture GO 2025. Kot poudarja Humar, EPK gotovo vidijo kot partnerja, ravno tako so povezovalne zgodbe teritorija, v katerega spada tudi Benečija, uspešni mednarodni projekti Poti miru in pohodna pot Alpe Adria Trail.

(Foto: facebook Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down