Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Županska bitka v Kanalu referendum proti Salonitu?

V nedeljo se bo tudi v občini Kanal odločalo, kdo naj županuje naslednja štiri leta. Med Tino Gerbec in Mihom Steglem je pričakovati tesna tekma, saj ju je v prvem krogu volitev ločilo le nekaj glasov.

Tak izid je županja včeraj v pogovoru z nami ocenila tudi tako: “Dejansko se volilci niso odločali o tem, kdo jih bo štiri leta naprej vodil, ampak je bil to neke vrste referendum proti Salonitu, obogaten in podkrepljen z različnim dezinformacijami in neresnicami.”

Po mnenju tekmeca je prvi krog pokazal, da županje večina občanov ne podpira, želijo spremembe. In pri oceni izida se je dotaknil odnosa dosedanje politike do cementarne: “Sem presenečen v takšni hitri spremembi pozicije glede Salonita Anhovo. Moje stališče je jasno, ampak Salonit Anhovo podpira trenutno županjo Tino Gerbec.”

Za pojutrišnjem nihče od njiju ne napoveduje dodatne podpore političnih skupin. Spomnimo, da je Gerbčeva kandidatka SD ob podpori DeSUS-a: “V tem drugem krogu stavim predvsem na svojo delovnost in na svoj program, tako da stavim na volilce, ki so prepoznali moje delo.”

Miha Stegel pa je predstavnik liste Z vizijo: “Jaz bom, kot že doslej, kandidiral kot neodvisni kandidat s podporo volilcev, tudi v drugem krogu nameravam tako nadaljevati. Pomembna je namreč neodvisnost.”

Ta lista je s tremi dobljenimi mandati najbolj premešala karte v občinskem svetu, sploh ko prištejemo 3 sedeže Liste za kakovost bivanja s sorodnimi stališči do Salonita. Uveljavljenim strankam so ostale drobtine, izjema so Socialni demokrati s 4 mandati, ki so relativni zmagovalci volitev v Kanalu.

Stegel v primeru županovanja ne dvomi v trdno zaslombo v svetu občine: “Jaz ne bom imel težav sestaviti stabilne večine. Zelo zanimovo pa se dogajajo stvari znotraj SD skupine. Trenutna županja ni dobila podpore niti v lastni stranki, ni izvoljena kot svetnica.”

Tak komentar pa je podkrepil z oceno, da so ljudje zdajšnjim vodilnim dali zaušnico.

Gerbčeva očitke temeca zavrača, dodaja, da se prvenstveno poteguje za županski mandat. In če bo izvoljena, ne vidi težav s koalicijo: “V občinskem svetu smo delovali projektno, za dobrobit ljudi in na tak način želim sestaviti tudi koalicijo.”

Podobno tudi Stegel napoveduje, da bo deloval inkluzivno.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down