Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zmagovalec volitev Golob pri Pahorju: v začetku junija bi lahko dobili novo vlado

Predsednik Slovenije Borut Pahor je v Predsedniški palači sprejel zmagovalca nedeljskih državnozborskih volitev, predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Čestital mu je za zmago in napovedal, da bo, v kolikor bo vse teklo brez zapletov, bi lahko novo vlado dobili v začetku junija.

Kot je povedal v izjavi po srečanju bo, takoj, ko bo dobil Poročilo Državne volilne komisije, podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje Državnega zbora. "Pričakujem, da bom podpisal Ukaz konec prihodnjega tedna, kar bi omogočilo sklic konstitutivne seje, najverjetneje 13. maja letos. Ko me bo novoizvoljeni predsednik ali predsednica Državnega zbora obvestil, da so konstituirane poslanske skupine se bom z njimi, v skladu z Ustavo republike Slovenije posvetoval o predlogu za mandatarja. Najverjetneje bo to v dneh okrog 23. maja."

Pahor je Golobu kot zelo verjetnemu novemu predsedniku vlade izrazil željo in pripravljenost za tvorno sodelovanje. "Z moje strani ga bo deležen toliko, kolikor ga bo, kot predsednik vlade željan. Tako sem ravnal z vsemi predsedniki in predsednico vlade doslej."

Golob, prvič v živo po izolaciji, se je ponovno zahvalil za visoko udeležbo in množično podporo. Prepričan je, da bodo pričakovanja počasi začeli izpolnjevati in po dveh mandatih izpolnili več, kot danes obljubljajo. Država je namreč po njegovih besedah v enkratni situaciji zaradi zunanjih okoliščin, ko mora izpeljati notranjo reformo, ne le zdravstvenega sistema, ampak večine družbenih podsistemov in tudi gospodarstva. "Ravno ta točka v zgodovini, ki se sovpada z vašo množično udeležbo in podporo, nam je v resnici dokaz, da se vsi skupaj z nami zavedate zgodovinskega, prelomnega trenutka in bomo skupaj,t ako s civilno družbo, kot s strankami in državljakami in državljani sooblikovali nov družbeni dogovor in novo podobo Slovenije za naslednje desetletje."

Dodal je, da si želijo čimprejšnje operativne vlade, da se pripravijo na jesen, na covid in na energetsko blaginjo. "Če nam uspe, bi lahko imeli operativno vlado v polovici junija in bi naslovili najbolj akutne težave."

Golob je povedal, da se je danes že sestal s predsednico stranke SD, Tanjo Fajon, srečanje je bilo sicer neformalno, pravi koalicijski pogovori bodo stekli prihodnji teden. Eden od dogovorov današnjega sestanka je bil, da se o kandidatih za ministre pogovarjajo osebno, ne prek medijev.

Beseda je tekla tudi o tem, ali bodo mesto v vladi zasedli tudi kadri iz strank KUL, ki niso uspele v parlament, torej, SAB in LMŠ. V tem trenutku ne bi izključeval ničesar, odgovarja Golob. Ključni kriterij je strokovnost, je poudaril.

(Foto: @BorutPahor)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down