Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za Goriško Arčon, Bon Klanjščkova, Irglova, Krivec in Vrtovec

Z Goriškega ne prihaja le predsednik države, ampak tudi mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob. Stranka Gibanje Svoboda je ob visoki volilni udeležbi – skoraj 70-odstotni – prepričala dobro tretjino volivcev in bo v parlamentu imela 41 poslancev.

Goriško regijo bodo zastopali v novem sklicu Matej Arčon in Mirjam Bon Klanjšček (Svoboda), Eva Irgl in Danijel Krivec (SDS) ter Jernej Vrtovec (Nsi). Po številu glasov na državni ravni izstopa nekdanji novogoriški župan. Golob je včerajšnjem nagovoru izpostavil veliko vlogo civilne družbe: „Če kaj, potem moramo biti hvaležni civilni družbi, ki je pomagal, da je toliko Slovenk, Slovencev, državljank in državljanov, prišlo na volitve.“

Zmagovalce včerajšnjih volitev Gibanje svoboda bo med 41 poslanci v parlamentu zastopal tudi nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, ki je prejel 15204 glasove v obeh novogoriških volilnih okrajih: „Tako visoka udeležba in tako izjemen rezultat je hkrati velika odgovornost, ne samo to, predvsem so velika pričakovanja ljudi. Verjamem, da je tudi velika priložnost za Novo Gorico, za Goriško.“

Z Goriškega se v hram demokracije vrača Mirjam Bon Klanjšček (7210 glasov), nekdanja poslanka SAB, ki je kandidirala v volilni enoti Ljubljana Bežigrad: „Vesela sem, da so mi tudi tam ljudje, kot Novogoričanki zaupali toliko glasov. Moja prioriteta bo zagotovo izobraževanje, saj sem celo življenje delala v šolstvu. Čaka nas trdo delo in upam, da nam bo uspelo tudi z reformo šolstva.“

Med novimi obrazi bo Kras za Gibanje Svoboda zastopala Andreja Živic, ki je zbrala 5973 glasov, medtem ko se Marko Bandelli, kandidat SAB v Sežani, iz poslanskih klopi (815 glasov) poslavlja.

Ponovno bo v parlamentu Jernej Vrtovec, Nsi, infrastrukturni minister v Janševi vladi, ki je na Ajdovskem nabral 2238 glasov.

Tretjega mandata si po še neuradnih izidih ni uspel zagotoviti dosedanji SD-jev poslanec Matjaž Nemec, prejel je 1261 glasov. Prav tako v parlamentu ne bo več Elene Zavadlav Ušaj (4150 glasov), ostajata pa SDS-ova primorska poslanca z najdaljšim stažem Eva Irgl (4088 glasov) in Danijel Krivec (2791 glasov), ki ga je, kot pravi, rezultat v domačem okraju nekoliko presenetil. „Lahko rečemo, da je ta visoka volilna udeležba nekoliko spremenila razmerja, predvsem je nekoliko strank ostalo pred pragom parlamenta, kar je presenetljivo, vsaj za nekatere, mi smo rezultat celo izboljšali, kar je za nas dobro. Sem pa pričakoval osebno višji rezultat v mojem volilnem okraju.“

Vodja poslanske skupine stranke, ki je z dobrimi 23 odstotki glasov dobila 27 poslancev, se ob tem nadeja, da bodo projekti, ki so bili zastavljeni za dobro posočanov, kljub menjavi oblasti, ostali.

Kakšna je bila volilna udeležba na Severnem Primorskem? Najvišja, že tradicionalno, v volilnem okraju Ajdovščina, preko 74-odstotna, v volilnem okraju Nova Gorica – okolica je glasovalo slabih 72 odsotkov volivcev, v mestu slabih 71, na Tolminskem pa le nekaj manj kot 70. Sedanji župan Tolmina, Uroš Brežan, ki je zbral 3683 glasov je obstal pred parlamentom, prav tako preboj ni uspel kobariškemu županu Marku Matajurcu (711 glasov) na listi Povežimo Slovenijo.

Pozno ponoči je postal znan tudi poslanec italijanske narodnosti, in sicer je to ponovno Felice Žiža, ki je prejel je 61 odstotkov glasov.

Na dokončne neuradne izide parlamentarnih volitev bo treba počakati do 3. maja, novi sklic Državnega zbora pa se bo na ustanovni seji predvidoma sestal 13. maja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down