Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Turelovih 20 proti Miklaviču, ki ostaja "zvest nestrankarskosti"

Pred vrati je še zadnja volilna nedelja v letošnjem supervolilnem letu, volilna temperatura narašča tudi v mestni občini Nova Gorica, kjer kampanja sicer poteka precej mirno. Zmagovalec prvega kroga, Samo Turel (40,78%) si je doslej zagotovil podporo dveh strank in dveh list, Klemen Miklavič (25,85%) se je s strankami in listami pogovarjal, a podpore da niso iskali, saj stavi na povezovanje "levih in desnih".

Da bo ob morebitni zmagi v drugem krogu še vedno aktualnemu županu mestne občine Nova Gorica Klemnu Miklaviču težko sestaviti močno koalicijo, je bilo jasno po prvem krogu, ko je stranka izzivalca Sama Turela, Gibanje Svoboda, osvojila rekordnih 14 mandatov od 32 v mestnem svetu. Kot je danes naznanil Turel, pa so mu podporo v drugem krogu izrazili NSi, Levica, Lista za razvoj in Lista Mdruzi, kar bi v primeru njegove zmage tudi že pomenilo koalicijo v mestnem svetu, ki bi tako štela najmanj 20 svetnikov: „Pogovarjamo se še z Zvezo za Primorsko in SD, njihove odgovore pričakujemo jutri dopoldne. Sicer pa ja, vzdušje je dobro, energija je v redu. Pregledujemo na terenu, kakšno je stanje, v kakšni fazi so projekti, kje so odprta vprašanja, ki jih bo treba nasloviti takoj.“

(z leve proti desni: Marko Tribušon, Lista za razvoj, Samo Turel, GS, Anton Harej, NSi in Andrej Pelicon, Levica)

V Listi za razvoj podpirajo Turela že od napovedi kandidature: "Ker želimo, kot je tudi ime naš liste, razvoj. Poznamo delovanje občine od prej, poznamo delovanje občine sedaj in želimo, da se to delovanje nadgradi," je povedal Marko Tribušon, ki bo s Tanjo Vončino zastopal Listo za razvoj v novem mandatu. "Glede na to, da smo vedno delovali v opoziciji in imamo strokovne kadre, ki so pripravljeni tvorno sodelovati pri vodenju občine, smo se odločili, da tokrat podpremo Samota. Nadejamo se zmage in sodelovanja pri vodenju občine," je o razlogih za podporo povedal Anton Harej, NSi, ki je pridobila še enega svetnika v novem sklicu, pridružila se mu bo Erika Podgornik Rijavec. Našli smo veliko skupnih programskih točk, pa je dodal Andrej Pelicon, ki z izvolitvijo v mestni svet Levici ohranja en mandat: "Predvsem tisto, kar nas najbolj boli, kjer vidimo, da se občina v zadnjih mandatih ni premikala - to so stanovanja, trajnostna mobilnost in seveda, čaka nas EPK, kjer pa dejansko moramo združiti vse sile, da čimveč odnesemo od tega projekta in da bo občanom ostalo nekaj od tega projekta."

Podpora vidnih članov vlade – obiski ministrov se te dni kar vrstijo na Goriškem – pa za še vedno aktualnega župana Klemna Miklaviča pomenijo, da se Ljubljana vmešava v lokalno politično dogajanje, kar je, kot pravi, nenavadno: „Ostajam zvest nestrankarskosti, kajti to je edina garancija, da lahko povežem vse z leve in desne, da se združimo, kajti pred nami so veliki razvojni projekti, pred nami je Evropska prestolnica kulture. To pa zahteva, da smo združeni, da se ne polariziramo, kajti premalo nas je Goričanov, da bi se lahko delili.“

S strankami in listami so potekali pogovori, je še pojasnil, niso pa sklepali dogovorov. V mestnem svetu tako lahko ob 4 glasovih Goriške.si računa le še na verjetno sodelovanje stranke SDS, ki bo v novem mandatu imela 5 svetnikov. Kot nam povedala predsednica območne organizacije Elena Zavadlav Ušaj, so se pogovarjali tako z Goriško.si kot z Gibanjem Svoboda, računali so predvsem na to, da bi dosedanja županja Damjana Pavlica peljala naprej projekte, ki jih je pripeljala na lokalno raven: "Žal nam je Svoboda dala jasen odgovor, da z nami ne želijo sodelovati in so nam zaprli vrata, medtem ko nam je ekipa Klemna Miklaviča rekla, da lahko delamo naprej, sodelujemo in nadaljujemo z delom na način kot dosedaj."

Nejasno ostaja tako le še, kam se bo nagnila SD z dvema svetnikoma in ZZP z enim. Oboji so še v pogovorih z Gibanjem Svoboda. Predsednik občinske organizacije SD Sašo Kogovšek je potrdil le, da bodo odločitev sprejeli jutri do 12. ure. V igri pa ostaja tudi možnost, da ne podprejo nobenega kandidata.

Zjutraj je v Novi Gorici svoj glas predčasno oddal tudi predsednik vlade Robert Golob, prepričan, da bo v Novi Gorici zmagal kandidat Gibanja Svoboda: „Najverjetneje bo podobno tudi v ostalih občinah, kjer imamo lastne kandidate, kar pa se tiče mestnih občin, pa se dogovarjamo na državnem nivoju v koaliciji, da bi enotno podprla kandidate z leve sredine in s tem zagotovila, da bi mestne občine v največji možni večini ostale v rokah leve sredine.“

O podpri NSi kandidatu v mestni občini Nova Gorica, pa je povedal, da so iskali široko podporo ne le ene politične opcije. Kar ga ne preseneča, saj da rezultati zadnjih 4 let županovanja kličejo k spremembi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down