Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Šempetru v uporabo predali posodobljeni kolopark

Nov Kolopark Sempeter 2023
Foto: Občina Šempeter-Vrtojba/Foto atelje Pavšič Zavadlav

Včeraj je bil v Šempetru v uporabo predan posodobljeni kolopark. Občina Šempeter-Vrtojba je leta 2015 uredila kolesarski poligon za 4cross, namenjen učenju osnov gorskega kolesarstva. Šlo je za enega prvih zemeljskih pumptrack poligonov v Sloveniji.

Ker zemeljski pumptrack poligon zahteva veliko vzdrževanja in je primeren le za kolesa, ga je sedaj občina posodobila tako, da je uredila nov asfaltni pumptrack, ki se uvršča med večje tovrstne objekte v Sloveniji, in posodobljeno linijo zemeljskih skokov, ki so sedaj tudi bolj varni.

''Tloris je bil skoraj v celoti prenovljen. Narejene so bile nove grbine na način, da omogočajo kar najboljšo izrabo. Poleg tega je bila urejena tudi asfaltna podlaga, ki je doslej ni bilo. Zaradi tega bo lažja uporaba tudi v času takoj po dežju, pa tudi vzdrževanje samega objekta bo tudi enostavnejše. Gotovo bo pa tudi bolj uporaben, ker je narejen po najsodobnejših merilih,'' je povedal župan Milan Turk.

Površina ostaja ista - gre za skoraj 3500 kvadratnih metrov, ki kolopark delijo na dva dela: ''En del je pokrit z asfaltom in je namenjen pumptrack poligonu, drugi pa je v izvedbi z zemljo, ker je tako tudi bolj primerno, in je namenjen skokom in raznim atrakcijam. Že prej je bila postavljena zaletna rampa, ki je v preteklosti tudi kar nekaj stala,'' dodaja Turk.

Občina je za obnovo porabila približno 165.000 evrov. Nekaj več kot 40.000 jih je dobila na junijskem javnem razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ostalo je zagotovila iz lastnih sredstev.

Pri otvoritvi asfaltiranega pumptrack poligona je sodeloval tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan, kot prvi pa so ga preizkusili člani Društva DEŠ Fleš, s strani katerih je prišla tudi pobuda za obnovo. Predsednik Rok Winkler izpostavlja: ''Poudarek bo na temu, da bomo tukaj lahko učili mlajše generacije. To je glavna stvar, hkrati pa bo to kot nek center druženja oz. povezovanja različnih generacij. Tej poligoni delujejo tako, da lahko ljudje po njih vozijo ne glede na znanje, torej so primerni za začetnike in izkušene. To bo center povezovanja navdušencev nad gorskim kolesarstvom.''

Z ureditvijo koloparka še niso zaključila. Predvidoma prihodnje leto bodo postavili še razsvetljavo, ki bo omogočala večerno vadbo. Po novem pa po progi ne bodo brezplačno vozili le kolesarji, temveč tudi druge ciljne skupine – rolkarji, uporabniki skirojev, poganjalcev, kotalkarji in drugi, s čimer se povečuje kakovost življenja na območju Občine Šempeter-Vrtojba.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down