Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V petek in soboto ceste na severnem Primorskem prizorišče sedmega Mahle Eco Rallyja

Mahle Eco Rally 2024 Konferenca

Prvega in drugega marca se bo na severnoprimorskih cestah odvil 7. Mahle Eco Rally. Slednji spada pod Bridgestone FIA Eco Rally pokal, ki velja za najvišji rang tekmovanja v koledarju mednarodne avtomobilistične zveze. Treba je poudariti, da to ni rally hitrostnega značaja, ampak gre za točnostni rally, pri katerem tekmovalci tekmujejo na točnost in porabo energije za vozila na alternativni pogon.

''Vozniki vozijo na predpisano hitrost, ki jo določimo organizatorji. Na točnostni preizkušnji se različno menjajo povprečne hitrosti glede na konfiguracijo ceste ipd. Dvakrat na kilometer vsakemu avtomobilu izmerimo povprečno hitrost, vsaka desetinka sekunde, ki pomeni odstopanje posadke od naše predpisane hitrosti, se kaznuje s kazensko točko. Drugi segment pa je segment porabe električne energije, pri kateri tista posadka, ki porabi najmanj energije na celotnem rallyju na točnostnih preizkušnjah, zmaga v tej kategoriji,'' je razkril predsednik organizacijskega odbora prireditve Renato Hvala.

Nagrade se bodo podeljevale tako za vsako kategorijo posebej kot za absolutno razvrstitev, pri kateri bodo seštevali porabo in točnost. Sama dirka je sestavljena iz 14 točnostnih preizkušenj na 251 kilometrih, skupna dolžina rallyja pa znaša 425 kilometrov.

Letos bo na štartu 15 posadk iz 8 držav. Domačih posadk je 8, med njimi tudi voznik organizatorja AMD Gorice in lanski zmagovalec Franko Špacapan: ''Za voznike je dirka zanimiva, ker so točnostni odseki vedno po novi trasi. Jaz kot voznik moram vedno biti v pripravljenosti, saj nikoli ne veš, kaj te čaka za ovinkom (tekmuje se v rednem prometu, op. p.). Sam izziv je tudi ta, da smo varčni med vožnjo in da je sovoznik zbran ter da pravilno bere 'roadbook', jaz pa imam nalogo, da držim vse tiste predpisane povprečne hitrosti, določene v 'roadbooku', skupek vsega tega je dober rezultat.''

Štart in cilj bo v Novi Gorici, vozniki bodo peljali po Brdih, Vipavski dolini, Posočju, na Krasu, del proge pa bo tudi letos potekal na italijanski strani nekdanje meje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down