Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Temnejša plat na videz sijočega se prvoligaškega kovanca

Primorje Prvaki 2024
Foto: NZS

Do začetka nove sezone slovenske nogometne Prve lige Telemach je še manj kot 10 dni. Zanimivo, prvenstvo bo z gostovanjem v Ljubljani pri Olimpiji odprlo prav ajdovsko Primorje, ki se je na najvišji oder slovenskega nogometa vrnilo po več kot desetletju, a pred začetkom sezone ostaja še precej neznank, na žalost tudi skrbi.

Lani je Nogometna zveza Slovenije, kljub številnim pomanjkljivostim, Rogaški dovolila igranje na lastnem improviziranem stadionu brez reflektorjev, za novo sezono pa je sprejela sklep, da morajo biti domača prizorišča brezhibna in tudi ustrezno osvetljena. Ker Mestni stadion v Ajdovščini do pozne jeseni reflektorjev ne bo imel, je moralo Primorje poiskati nov dom. Našlo ga je pri svojem največjem rivalu – v Novi Gorici.

''Novo Gorico smo izbrali iz preprostega razloga, saj Nogometna zveza določa kriterije, po katerih se morajo 'domači' stadioni nahajati znotraj domače Medobčinske nogometne zveze (MNZ). Edini stadion, ki ima pogoje za igranje tudi nočnih tekem pa je ta v Novi Gorici.''

Primorje Gorica
Foto: Doris Slemič (Facebook/ND Primorje Ajdovščina)

Predsednik kluba Bojan Adžić opozarja, da se je v preteklosti premalo vlagalo v infrastrukturo. Še en fiasko nogometne zveze je ta, da zaradi pomanjkanja varnosti novogoriški Športni park nima vseh ustreznih prvoligaških pogojev, a se mu bo prav zaradi Primorja dodelilo začasno licenco.

Da bi preprečili srečanje ajdovske in novogoriške navijaške skupine, ki nista v najboljših odnosih, ter seveda podpornikov ekipe, ki bi gostovala v Novi Gorici, je potrebno dodatno varovanje, kar zahteva več finančnih sredstev, ki pa jih Primorje v tem trenutku nima: ''Tukaj se poraja vprašanje, koliko ljudi bo prišlo na tekmo v Novo Gorico. Tu je še varnostni vidik z varnostno službo in policijo, v zakup moramo vzeti kar 3 navijaške skupine. Poleg tega sponzorji, ki bi si želeli oglaševati prvo ligo, ne vem, koliko želje bodo imeli v Novi Gorici. Tu je še premikanje transparentov, zagotavljanje pobiralcev žog itn. Prisotnih je veliko vprašajev.''

Poraja se tudi vprašanje, ali se sploh splača imeti tribune odprte za javnost, saj je klub že v začetku imel izgubo vsaj 10.000 evrov na tekmo. Tudi kadrovsko znotraj kluba je Primorje zelo podhranjeno. Klub je v iskanju vlagatelja, saj, podobno kot v Novi Gorici, domače gospodarstvo nima posluha: ''Ne vem, zakaj je tak odpor do športa nasploh. Enostavno ne najdemo vrat, na katerih bi nas sprejeli in si želeli sodelovanja. Veliko večino proračuna za naš nogomet zagotavljamo izven Občine Ajdovščina, kar je absurd.''

Primorje Tribuna

Klub je sicer že takoj po koncu drugoligaške sezone močno zavihal rokave in zadržal jedro ekipe ter pripeljal nekaj novih obrazov. Primorje ima v slovenskem nogometu dolgo tradicijo, je pa v tem trenutku v prvoligaškem merilu palček, prizna Adžić.

Zaključuje z dejstvom, da je realnost borba za obstanek, na dolgi rok pa je cilj postati stabilen prvoligaš, bo pa to zelo težko doseči prav zaradi vseh prej naštetih razlogov, ki za klub niso zanemarljivi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down