Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Šport že 26 let ''poživlja'' in združuje prebivalce obeh Goric

Tudi letos bo v Novi Gorici in Gorici potekala športna prireditev »Vivicitta'« oz., po naše, »poživimo mesti«. Gre za dogodek, ki istočasno poteka po več krajih v Evropi, pri nas pa je obarvan s sožitjem med dvema mestoma, ki ležita tik ob meji.

''To so dogodki, ki jih je treba podpreti, ker gre za čezmejno sodelovanje. Istočasno se pripravljamo tudi na leto 2025, ko bo teh dogodkov bistveno več,'' pove podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej.

Letos bo potekala šestindvajseta izvedba prireditve, ki se navezuje na še starejšo tradicijo čezmejnih prireditev in športno povezuje obe mesti v skupni širši kontekst zgodovinske in teritorialne specifike tega ozemlja. Največje zasluge pa je prireditev imela pri podiranju mejnih pregrad s številnimi izvedbami teka na mejnem prehodu Sv. Gabrijela na Erjavčevi ulici, s fizičnim odprtjem mreže na trgu pred severno železniško postajo leta 2003, tik pred vstopom Slovenije v EU ter s skupno uporabo Trga Evrope od leta 2008 vse do današnjih dni, pomembnost predstavi Miran Mullner, predsednik Športne zveze Nova Gorica.

''Trudimo se, da poživimo obe mesti, ki živita že toliko let skupaj. To je izredno pomemben dogodek, saj se srečujejo občani obeh mest, pomemben pa je predvsem zaradi tega, ker bomo čez dve leti evropska prestolnica kulture. Samo civilna športna sfera in občani, ki živimo tukaj, lahko celemu svetu in Evropi pokažemo, da smo ponosni, da živimo na tem mestu, ki je bil včasih zelo razdeljen, ampak vseeno imamo prijatelje tako na tej kot oni strani meje, ki je, hvala bogu, ni več.''

Goriška Vivicittà oz. Poživimo mesti je tako postala prireditev, ki je odločilno zaznamovala zgodovino in kulturo športa »brez meja«. Letos pa je še toliko bolj pomembna, saj je povezana s festivalom zdravja, razkriva Jana Kruh iz Mladinskega centra Nova Gorica: ''Festival zdravja traja vse do petka, 7. aprila, in tekom tedna se bodo razvrstili številni dogodki različnih organizacij.''

»Vivicitta'« se začenja v nedeljo, 2. aprila, ob 8.30. Start in Cilj sta na Trgu Evrope, trasa se prepleta po ulicah in pešpoteh obeh mest, ob reki Soči, pelje pa tudi čez novo brv.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down