Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Severno Primorsko prihajata alpinistični legendi Viki Grošelj in Reinhold Messner

Groselj In Messner

11. decembra obeležujemo mednarodni dan gora. Ob tej priložnosti in v sklopu Festivala Brati gore, ki je bil zasnovan pred osmimi leti z namenom obeleževanja mednarodnega dneva gora in obenem spodbujanja praznovanja kulturne raznolikosti in hkrati podobnosti v Alpah ter ustvarja povezave med gorami in kulturo, v Posočju vabijo na štiri dogodke. Prvi se odvija že drevi ob 19. uri v Muzeju sirarstva v Kobaridu, ko bodo predstavili monografijo Skupno sirarstvo na območju Vzhodnih Julijskih Alp ter predvajali etnografski film Mleko, kafe in sir. Najodmevnejši pa se obeta jutri, ko bodo v Tolminu gostili alpinistični legendi Vikija Grošlja in Reinholda Messnerja s soprogo Diane.

»Ni prav velikokrat, da se taka svetovna veličina, jaz ga imam kar malo za del svetovne naravne in kulturne dediščine, pojavi v Sloveniji. Tudi zame bo to lep dogodek, ki se ga že v naprej veselim.«

Je za Radio Robin povedal Viki Grošelj, avtor knjige Mojih 33 odprav v najvišja in najbolj oddaljena gorstva sveta. Skupaj z Reinholdom Messnerjem, ki je s soprogo Diane zapisal knjigo Podobe smisla (Odrekanje kot navdih za uspešno življenje) in ki je tudi zapisal predgovor v Grošljevo knjigo, bosta jutri ob 17. uri gostovala v Kinogledališču Tolmin. Posočje pa ni edina severnoprimorska etapa Grošlja in Messnerja, ravno tako ta petek, ob 20. uri bosta gosta planinskega društva Podnanos v tamkajšnjem kulturnem domu.

Sicer pa se z jutrišnjim gostovanjem svetovnih alpinističnih zvezd – Viki Grošelj je mimogrede od letošnjega julija prvi Slovenec, ki ga je Messner uvrstil na seznam Rock & Ice Stars in je njegovo ime vgravirano na steni gorniškega muzeja Firmian v Bolzanu – ne zaključuje goram posvečeno dogajanje v Posočju. 28. decembra vabijo v bovško Štergulčevo hišo na predstavitev prvega alpinističnega stripa Mala kraljica velikih sten in knjige Točka brez vrnitve, okrog sveta z ultralahkim letalom.

(foto: cd-cc.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down