Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Mineva 60 let, odkar je Atletski klub Gorica organiziral prvo tekmo

Atletski klub Gorica je v lanskem letu praznoval 60. obletnico obstoja. Začetek je sovpadal z izgradnjo stadiona v Športnem parku Nova Gorica, takrat še s peščeno atletsko stezo.

Prelomen trenutek je pomenila pridobitev umetne mase sredi 70. let, ki je pospešila razvoj panoge na Goriškem. Takrat so se začeli izvrstni rezultati na jugoslovanski državni ravni, pa tudi mednarodni – ne pozabimo, da je Lidija Lapajne kar dvakrat nastopila na olimpijskih igrah. Sicer je že prej normo za olimpijado izpolnil Ivo Makarovič, a ga je zaustavila poškodba.

Še uspešnejše obdobje se je začelo po prelomu tisočletja, ko je kar 6 goriških atletov izpolnilo norme za največja tekmovanja. Zadnje uspešno obdobje pa je prav sedanjost, letos so namreč kar 4 atleti nastopili na evropskem prvenstvu za starejše mladince v Izraelu, dva sta bila celo finalista.

''Rdeča nit delovanja našega kluba je, da smo ves čas imeli vrhunske atlete oz. atlete z visokimi in kvalitetnimi dosežki, normalno pa je, da se pojavljajo vzponi in padci, tako je tudi v življenju sicer,'' je povedal predsednik in trener Oliver Batagelj.

Praznovanje bi sicer moralo biti že lansko leto, tako pa bo letos, kar pa bo tudi sovpadalo z eno obletnico, in sicer mineva 60 let od prve tekme, ki jo je organiziral AK Gorica. Obletnico bodo obeležili jutri, ob 18. uri, v stavbi novogoriške Mestne občine.

Ob pogledu za naprej si v klubu želijo ne samo večjega obiska, ampak tudi finančnega vložka s strani lokalnega okolja: ''Že relativno majhni pomoči je atletika hvaležna, saj že majhen vložek lahko da velike rezultate. Popolnoma brez sredstev pa to vseeno ne gre. Atleti potrebujejo masaže, regenerativna sredstva, priprave, opremo, mogoče tudi kakšno štipendijo, ker je življenje študenta malo dražje kot življenje atleta in srednješolca, ki biva v svojem kraju.''

Trenutno aktivnih atletov v vseh starostnih kategorijah je več kot 100, je pa treba poudariti, da v Novi Gorici deluje tudi Go Atletik s podobnim številom tekmovalcev, kar priča o popularnosti atletike na Goriškem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down