Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Letošnji šahovski turnir Hit Open s 150 šahisti in devetimi velemojstri

Sah Hit Open 2024

V petek se v Novi Gorici začenja letošnji mednarodni šahovski turnir Hit Open 2024. Na Goriško prihaja okoli 150 šahistov iz 16 držav sveta, med njimi je devet velemojstrov, pojasnjuje direktor turnirja in predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica, Matjaž Lovišček.

"Večinoma igralke in igralci prihajajo iz Evrope, imamo pa letos tudi nekaj šahistov iz Indije in celo enega iz Združenih držav Amerike. Do začetka turnirja sta še dva dneva, kot vedno, kot je praksa že iz prejšnjih let, vemo, da se še kakšen igralec do začetka odjavi, sigurno pa se najde kakšen, ki pride zadnjo minuto. Tako da okoli 140 do 150 jih bo po mojem mnenju, kar je zelo lepa številka.“

V Novo Gorico prihajajo nekatera zveneča šahovska imena, med katerimi je tudi slovenski velemojster Aleksander Beljavski. Veliko pa bo tudi mladih, saj turnir ponuja izjemno priložnost domačim šahistom in šahistkam za nabiranje mednarodnih izkušenj.

Sah Hit Open 2024 Torta

"Čim bolj približati igralcev s tem namenom, da jih čim več pride sem, da se udeležijo turnirja, se imajo lepo in uživajo v črno-belih poljih. Ta turnir je enkrat na leto in mi naredimo maksimalno, poskušamo iti proti 100 procentom, da bi bilo res to, kar se od nas pričakuje in tudi mi si želimo, da se igralke in igralci vračajo.“

Na A turnirju je med igralci najvišje rangiran madžarski velemojster Ferenc Berkes z ratingom 2613. Najboljši slovenski šahist je Aleksander Beljavski, ki 5. po ratingu na A turnirju. Med mladimi je na celotnem turnirju najboljši moldavski mednarodni mojster Dragos Ceres z ratingom 2438, ki se bori za naziv velemojstra.

Na B turnirju je prvo postavljeni Samo Fučka, ki prihaja iz ajdovskega šahovskega kluba. Najmlajši udeleženec turnirja sicer šteje 8 let, najstarejši oz. najbolj izkušeni igralec turnirja A pa je domačin Edvard Mihelj, ki bo letos dopolnil 79 let.

Turnir se pričenja v petek, ko bo ob 17. uri na vrsti prvi krog. Prva poteza turnirja simbolično pripada gostiteljem turnirja, izvedel pa jo bo predsednik uprave družbe Hit Sandi Brataševec.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down