Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Do Sotočja na 11. Soča Outdoor prvič po obvoznici

Sotocje 11soca

2500 udeležencev iz 25 držav je konec tedna teklo in se hladilo pri Sotočju na 11. Soča Outdoor festivalu. Poudarek festivala je bil tudi letos na trajnosti, 11. edicija pa je postregla tudi z nekaterimi novostmi. Prvič se je za promet odprla tudi nova tolminska obvoznica.

Tekaško dogajanje se je letos pričelo že v petek. „Smo festival prvič odprli s tekaškim tekmovanjem že v petek, z večernim vzponom na Kolovrat, ki je ponudil nov, enkratno kuliso za festival. Potem pa smo razdelili vse tekaške discipline na daljše, v soboto, in na krajše, v nedeljo. Tako da smo dobili en nov preplet obiskovalcev. “

Na kraljevski preizkušnji I Feel Slovenia 50 km, ki je vodila tudi preko idiličnih planin pod Krnom preko tisoč metrov nad morjem je zmagal Klemen Štular, najhitrejša med dekleti pa je bila Nora Juhasz iz Madžarske. Na 35 km je s 1.303 višinskimi metri najhitreje opravil Uroš Kožar, najhitrejše dekle pa je bila Katarina Pišotek. Najkrajša sobotna preizkušnja je bil 25 km tek, na katerem sta slavila Nejc Uršič in Nina Gubanc. V nedeljo so sledili najbolj množično obiskani krajši teki. Na teku 5 km sta bila izmed skoraj 200 tekmovalcev najhitrejša Luka Manfreda in Julija Brus, še enkrat daljšo se je podalo preko 600 udeležencev, slavila sta Gergő Simák in Anja Mandeljc. Na najbolj priljubljenem teku na 15 km, pa sta bila prva v cilju Miha Ličef in Tajda Tornič.

Letošnjo edicijo je zaznamovala še ena novost, odprtje tolminske obvoznice: „Skupaj s tem dejstvom v prostoru, je bilo kar nekaj novosti, tako za obiskovalce, ki so prihajali na prizorišče, kot tudi za nas, organizatorje. Širše območje Sotočja se razvija naprej, in ta vikend smo prvič videli, kako to funkcionira z neposrednim izvozom na prizorišče, Sotočje.“

Poleg aktivnega preživljanja v naravi je poudarek festivala na trajnosti, tudi letos so se potrudili, da bi dogodek pustil čim manj negativnih sledi. Skupaj s Parafestivalom pod organizacijo društva Sonček so bili del športa v naravi tudi tisti, ki jim to sicer ni dano, letos pa so tudi s pomočjo tekačev udeleženci zbirali sredstva za pomoč pri sanaciji lanskoletnih poplav v dolini Soče.

(Foto: Matevž Hribar)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down