Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Cesarji" od Ajdovščine do sosednje Gorice, nato do Nanosa z zaključkom v Vipavi

V Vipavski dolini bodo med 6. in 8. majem ponovno gostili vzdržljivostno tekaško prireditev Ultra trail Vipavska dolina. Na vse bolj prepoznavnem dogodku letos pričakujejo okrog 1400 tekačev iz 32 držav sveta.

Na najdaljši, cesarski – Emperor preizkušnji, ki meri 170 kilometrov, se bodo tekači podali iz Ajdovščine po Trnovski planoti do Nove Gorice v sosednjo Gorico ter se nato po južnih obronkih Vipavske doline vrnili do Podnanosa, se povzpeli na Nanos in spustili v Vipavo. Vodja prireditve Boštjan Mikuž. „Potem je Centurion, ki pri Vitovljah preči dolino in se ponovno na južni strani priključi Emperorju, meri 100 kilometrov. Gladiator – iz Vipavskega križa po isti progi - 50 kilometrov in pa 30 kilometrov - Legionar, iz Vipave, čez Nanos in nazaj v Vipavo. Dodali smo še Asterixa, ki je 13 kilometrski, ravninski tek po vipavskih poljih, mimo vipavskega grada v Vipavo.

Šesta proga – med vipavskimi vinogradi – Obelix pa je namenjena pohodnikom oziroma spremljevalcem tekačev.

Prireditev je velik organizacijski zalogaj, saj jo organizatorji pripravljajo preko celega leta. Tu so pomembni tudi številni prostovoljci, brez katerih dogodka ne bi mogli izpeljati, izpostavlja zadolžena za logistiko, Anja Klančnik. „Lani smo imeli 350 prostvoljcev na celotnem dogodku, mislim, da jih bo letos vsaj toliko ali pa še več.“

Prvi letošnji ultra trail v Sloveniji letos poteka v dveh državah, velja za eno najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, ki pa ima tudi velik turistični pomen, poudarja direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Erika Lojk. „Prva je prepoznavnost destinacije, v svet se ponesejo utrinki celotne trase, poleg tega sami tekmovalci in obiskovalci radi pogledajo tudi malo izven trase, obiščejo turistične znamenitosti. Vse skupaj prinese v destinacijo tudi nočitve.“

Organizatorji napovedujejo tudi bogat spremljevalni program. Častno pokroviteljstvo nad prireditvijo pa je letes prevzel predsednik republike Borut Pahor.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Obiskali smo skupine za samopomoč - ponedeljek ob 11.00 uri

Preberi več

Dober dan, župan: Valter Mlekuž (Bovec)

Preberi več

Dobre zgodbe tedna. Petek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
Pokrovitelji
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down