Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaprtje smučišča na Kaninu in bolnice Franje vpliva na turizem celotne regije

Kanin Maj20 (2)

V lanskem letu je severnoprimorsko regijo obiskalo dobrih 650.000 turistov, kar je skoraj 2 odstotka več kot v letu poprej. Številke pa se v prvem četrtletju letošnjega leta obračajo navzdol: obisk je padel za več kot 11 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, pri prenočitvah pa turistični delavci v prvih treh letošnjih mesecih beležijo 13-odstotni upad. Brigita Habjan Štolfa, direktorica Severno Primorske gospodarske zbornice:

Zaznavamo upad turistov, predvsem na področju goratega dela naše regije, verjetno in vsekakor na to vpliva infrastruktura našega turizma, tukaj igra vlogo smučišče Kanin, poplave, katerim smo bili priča v lanskem letu in posledično zaprtje določenih hotelov na takem območju, ki v skupni številki znižuje delež oz. število nočitev za celotno regijo.“

Največje povečanje turistov so lani zabeležili v občinah Nova Gorica, Tolmin in Kobarid, najbolj se je zmanjšalo v Cerknem, obiskalo ga je dobrih 5000 turistov manj, in sicer na račun zaprte partizanske bolnice Franja, ki je bila uničena v lanskih poplavah, ter na račun slabše sezone smučišča in Hotela Cerkno. V letošnjem letu se je število prenočitev turistov najbolj povečalo v občinah Tolmin in Kanal, največje zmanjšanje pa beležijo v Cerknem in v Bovcu - tam, kot omenjeno, na račun zaprtja Gorskega centra Kanin.

Na Severno Primorski gospodarski zbornici še dodajajo, da v regiji še vedno zaostajamo po dolžini bivanja turista od slovenskega povprečja, povprečje je letos, kot omenjeno, upadlo ob manj izkoriščenih smučarskih sezonah.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down