Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vinar leta je Dušan Benčina iz Lož pri Vipavi

Dušan Benčina iz Lož pri Vipavi je postal Vinar leta na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. Poleg tega naziva so vina iz kleti Vina Benčina prejela 2 šampiona, 1 veliko zlato medaljo in 19 zlatih medalj.

"Ta naziv in ta šampion moram reči, da ni promocija samo za vina Benčina, je promocija za celo Primorsko, v glavnem za Vipavsko dolino, za Vipavo, in lahko smo res ponosni, da smo prišli do tega naziva."

Družina Benčina obdeluje 12,5 hektarov vinogradov na obrobju Vipavske doline, to pomeni 55.000 trt. Zato pri delu pa pomagajo vsi člani družine.

"Pomagajo vsi pri hiši, vsi delamo in to se tudi pozna. Delamo 24 ur na dan, smo z vinom, ne, in to veste se pozna. Moram reči, da z dušo, s srcem in z dobro voljo in z veseljem, in ta dobra volja se prenaša tudi na proizvod."

Letošnja sezona pa Dušanu Benčini ne prinaša prav velikega veselja in pričakovanj.

"Malo smo razočarani letos, ni najboljše. Glejte, mi imamo zrelo lepo obdelane vinograde in tudi precej listja potrganega dol, ampak žal je prišla toča in je tudi nam ne malo, kar precej oklestila. Lahko rečemo, da tudi več kot 50 procentov."

Trgatev se bo letos začela nekoliko kasneje kot običajno.

"Jaz mislim, da bomo začeli tam enkrat po desetem. Letos kar nekam počasi zori, ker je tako kislo vreme. Enkrat je prevelika vročina, da trta ne dela dovolj, enkrat je pa prehladno in mokro, da spet ne dela, tako da mislim, da bomo tam po desetem enkrat začeli."

Med vsemi priznanji, ki so jih vina Benčinove kleti prejela na sejmu Agra, pa je tudi naziv Prvak Vipavske vinske ceste. Tega je dobila tudi Vinska klet Goriška Brda, s šampionom pa se poleg vin Benčina ponaša še Vinakras Sežana.

Foto: Bencina Vines Facebook

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down