Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Včeraj se je začela preventivna akcija »Varnostni pas varuje vas!«

Andrejka

Od včeraj pa vse do 22. marca na območju celotne države poteka nacionalna preventivna akcija pod sloganom »Varnostni pas varuje vas!«. Namenjena je povečanju stopnje uporabe varnostnega pasu na vseh sedežih v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok ter tako vplivati na zmanjšanje negativnih posledic prometnih nesreč.

Uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno prometno nesrečo kar za polovico. Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino - tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Dean Božnik s PU Nova Gorica:

Policisti poudarjajo, da je varnostni pas vez z življenjem, zato Agencija za varnost prometa že 20 let izvaja tudi projekt Pasavček. S sloganom ''Red je vedno pas pripet'' projekt spodbuja dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo.

Pri obravnavi najhujših posledic prometnih nesreč je vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Za primerjavo, z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko.

Voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, se kaznuje z denarno kaznijo v višini 120 evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down