Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Najbolj množično na Vipavskem in Ajdovskem

Volitve2024

Dobrih 41 odstotkov volivcev se je včeraj odpravilo na volitve v Evropski parlament 2024. Edini evroposlanec z Goriškega bo, kot kaže, ponovno Matjaž Nemec, SD. Sicer pa so novoizvoljeni evroposlanci, po za enkrat še neuradnih podatkih, Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims, Zala Tomašič (SDS), Irena Joveva in Marjan Šarec (Gibanje Svoboda), Vladimir Prebilič (Vesna), Matej Tonin (NSi) ter že omenjeni Matjaž Nemec. Vsi so bili izvoljeni s prefrenčnimi glasovi.

Kako smo glasovali na Goriškem? Z izjemo volilnega okraja Nova Gorica 2, kjer je slabih 30 odstotkov volivcev odločilo za Svobodo, je drugod slavila SDS. Najbolj prepričljivo v volilnem okraju Ajdovščina (skoraj 36 odstotkov). Na Ajdovskem in Vipavskem so se tudi najbolj množično udeležili volitev, saj je bila volilna udeležba dobrih 48-odstotna. Na Sežanskem je bila medtem nekoliko nižja volilna udeležba v primerjavi z državno, saj se je na volitve podalo slabih 40 odstotkov volivcev. Z dobrimi 26 odstotki je slavila Svoboda, medtem ko je SDS na drugem mestu prejeli slabih 22 odstotkov glasov.

Istočasno so imeli včeraj volivci možnost glasovati o štirih referendumskih vprašanj na posvetovalnih referendumih, o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje. Kot kaže, so se volivci o vseh štirih večinsko izrekli za, najbolj izrazito za glede uvedbe preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah, bolj razdeljeni pa so volivci glede vprašanja konoplje za omejeno osebno rabo.

(Foto: DVK, Rezultati volitev po volilnih okrajih)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down