Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tomaž Horvat ne bo več državni svetnik

Ustavno sodišče je razveljavilo volitve državnega svetnika, predstavnika kulture in športa, v delu, ki se nanaša na končno glasovanje.

Kot pojasnjuje Horvat, se je zataknilo, ker njegova kandidatura, ki so jo predlagale Zveza nogometnih trenerjev Slovenije, Nogometna zveza Slovenije in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, ne izpolnjuje zakonskega pogoja poklicnega opravljanja dejavnosti: „Same odločbe ne bom komentiral, bom pa rekel to, da je kar nekaj prostovoljcev tudi strokovnjakov, ki ne delajo samo za plačilo, vendar za veselje, in poznajo tako področje športa in kulture. Po moji oceni je nastala kar ena velika škoda ali pa vrzel na tem področju.

V teh letih je namreč prvi uspel, tako pudarja Horvat, da je predstavnik športa v Državnem svetu. Pa tudi društva in druge organizacije, ki delujejo na neprofitni bazi, so s tem oškodovana. „Kajti, žal, prostovoljno delo, ki se lahko tudi, bi rekel, ovrednoti tudi finančno, žal v tem kontekstu ne pride v poštev, tako da je pač odločba sledila temu konceptu. Mislim, da smo tukaj precej oškodovali tudi vsa ta društva, ki sem jih mislil dobro zastopati, vendar odločitev je taka.

Dodaja pa še, da se je njegova kandidatura vezala tudi projekt Evropske prestolnice kulture v Novi Gorici in Gorici, saj je nameraval podajati pobude tudi v tem kontekstu. Sicer pa pojasnjuje, da so volitve izpeljali preko Državne volilne komisije. „Državna volilna komisija si je to tudi razlagala, ker sem predsednik Medobčinske nogometne zveze, da opravljam tako funkcijo, v kateri zastopam šport, poznam zadeve, kajti tam so napisani od vodstvenih do drugih sposobnosti oziroma v AJPES-u so naštete tudi kategorije, po katerih moram Medobčinsko nogomtno zvezo Nova Gorica voditi. To je Državna volilna komisija upoštevala pri moji kandidaturi, zato je ni izločila.

Državna volilna komisija bo o razpisu novih volitev za svetnika odločala jutri. Med kandidati Horvata, zaradi ugotovljenih nepravilnosti ne bo, se bodo pa za mesto državnega svetnika potegovali preostali štirje prijavljeni kandidati. Katerim izzivom se bo odslej torej posvetil Horvat? „Dela je zadosti, tako da ostanem mestni svetnik v Novi Gorici. Tukaj mislim, da lahko pomagam obstoječi strukturi, da naredimo kaj dobrega tudi za naše lokalno področje. Pa tudi kot predsednik Medobčinske nogometne zveze in član izvršnega odbora Nogometne zveze mislim, da imam zadosti dela, ampak tista, bi rekel, jagoda na torti, je bil ta Državni svet, preko katerega sem lahko vse te interese združeval in dajal pobudo tako predvsem Vladi in ministrstvom, na katere sem jih naslovil. Dela ne bo zmanjkalo za naprej, tega mi ni strah.

Horvat sicer upa, da bo njegova zamenjava peljala naprej takšno povezovalno in komunikativno politiko kot jo je sam.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down