Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Slovenska vojska ponuja nove možnosti zaposlovanja

Po sprejetju sprememb Zakona o službi v Slovenski vojski se bodo lahko slovenskim obrambnim silam priključili tudi tisti mladi, ki se doslej zaradi nedokončane srednješolske izobrazbe niso mogli. Spremembe je na nedavni novinarski konferenci predstavil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Damir Črnčec:

"V Ministrstvu za obrambo smo v zvezi s tem, da ga lahko v polni praksi implementiramo, sprejeli ustrezen pravilnik, prav tako pa spremenili formacijska mesta, ki omogočajo, da začnemo danes s postopki zaposlovanja kandidatov, pripadnikov Slovenske vojske nimajo opravljene srednje šole. Torej, vsi mehanizmi so vzpostavljeni in postopki za zaposlitev lahko začnejo potekati."

Problem Slovenske vojske je v tem, da so njeni pripadniki vse starejši, povprečna starost je 36 let. Zato ponujajo mladim, da lahko po zaposlitvi zaključijo izbrano srednjo šolo ali celo nadaljujejo izobraževanje na višjem nivoju, je povedal načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš.

"S tem, da lahko zaposlimo tudi pripadnice in pripadnike z nedokončano srednjo šolo, smo v Slovenski vojski pristopili k metodologiji na kakšen način pridobiti ta kader. Pomeni, da možnosti so dve. Lahko gremo v varianto ena, kjer lahko že vsem, ki danes študirajo na srednji šoli omogočimo štipendijo oziroma povračilo stroškov šolanja in seveda s tem, da se obvežejo, da po končanem šolanju ostanejo v Slovenski vojski ostanejo dvakratnik časa šolanja, ki ga pač opravljajo."

V lokalnem okolju bo zato Slovenska vojska iskala primerne srednje šole, ki bodo mladim ob delu omogočale dodatno izobraževanje. Lahko pa ga bodo nadaljevali tam, kjer se trenutno že izobražujejo, je dejal generalni direktor direktorata za obrambne zadeve ministrstva za obrambo Boštjan Pavlin.

"S sklepom vlade imamo na leto približno 850 novih zaposlitev, lahko izvedemo ne. Zdaj koliko bomo iztržili iz tega, kot sem že prej omenil, je stvar analiz potem čez kakšno leto ali dve, da vidimo, kako bomo sploh uspešni na trgu. Jaz upam, da bo tega čim več."

Slovenska vojska trenutno zaposluje 6159 pripadnikov v različnih sestavih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down