Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Slovenska enota Civilne zaščite na pomoč Italiji po poplavah

Na pomoč v italijansko pokrajino Emilija-Romanja, ki se spopada z uničujočimi poplavami, je danes zjutraj iz Ajdovščine odšla enota slovenske civilne zaščite za hitro prečrpavanje vode z dvema visoko zmogljivima črpalkama. Ekipo sestavlja 32 članov civilne zaščite, usposobljenih za taka posredovanja, je ob odhodu povedal v.d. generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje RS Leon Behin.

"Odhajata enoti iz Celja in Nove Gorice. Iz nove Gorice predvsem zaradi tega, ker ljudje tukaj poznajo tudi italijanski jezik in to je vedno zelo dobro v komunikaciji. Sicer v takem primeru vsi uporabljamo angleščino, ampak ko pridete na teren, je vedno zelo dobro poznati lokalne specifike."

Zakaj odhajajo v Italijo je pojasnil vodja enote Borut Horvat:

"Na podlagi zaprosila Republike Italije gremo pomagat prizadetemu območju Emilije-Romanje, ker so jo prizadele najhujše poplave v zadnjem obdobju. Tja smo napoteni kot ena izmed štirih mednarodnih enot z dvema črpalkama visoke kapacitete in na podlagi njihovih navodil, se pravi njihovi podpori, bomo pomagali pri prečrpavanju vode v tistem delu."

Na terenu bodo predvidoma ostali do petka, ko jih bodo lahko potrebi zamenjali z novimi člani enote, ki šteje skupaj 50 pripadnikov. Med sodelujočimi pripadniki posebne enote je tudi član novogoriške enote Andrej Rogelja.

"Vedno so mešani občutki, ko odhajaš na intervencijo. Pričakujemo lahko karkoli, tako da ne vemo, kakšno je stanje dol. To bomo videli, ko bomo prišli na kraj. Adrenalin je vedno prisoten. Vedno bom hodil na tako akcijo. Fantje so izkušeni, smo izkušeni, že večkrat smo posredovali na takih intervencijah, tako da glede tega ni bojazni."

Poleg Slovenije bodo Italiji, kjer je vodna ujma v minulih dneh terjala 14 življenj, več deset tisoč ljudi pa so morali evakuirati, pomoč v okviru omenjenega mehanizma poslale še Slovaška, Romunija, Poljska, Nemčija, Francija, Bolgarija in Avstrija.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down