Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Previdno v gore! Biti informiran in informirati druge bistvenega pomena.

Gorskim reševalnim službam tudi to sezono ne primanjkuje dela. Sicer je bilo v primerjavi z lanskim letom v začetku letošnjega leta manj intervencij zaradi ugodne zime, trenutno pa zelo narašča število nesreč v poletnem času, zato v Gorski reševalni zvezi Slovenije predvidevajo, da bodo letos ujeli lansko število intervencij ali ga celo do konca leta presegli. Lani so ukrepali na približno 670 intervencijah.

Podpredsednik Gorsko reševalne zveze Slovenije Klemen Belhar je za Radio Robin povedal, da je ravno naraščanje števila obiskovalcev gora največji razlog za veliko število reševalnih intervencij v gorah. "Zato mogoče vseh teh nesreč niti ne smemo vzeti kot problematične, ampak preprosto sprejeti to, da več kot je turistov v gorah, pa več kot je planincev v gorah, več nesreč se zgodi. Severna Primorska, zlasti Bovec, Kobarid, Tolmin, so občine, kjer je veliko tujih turistov in je dogajanje, ki sem ga prej omenjal, preveliko, no. Mislim, sodijo v ta kontekst."

Zato je ključno pravilo informiranje planincev, še posebej tujcev, ki razmere v slovenskih gorah ne poznajo. Razmerje med reševanji slovenskih ali tujih planincev se namreč giblje pri 50 odstotkih, ampak pri statistiki slovenskih nesreč se štejejo tudi delovne nesreče, ne zgolj pri planinarjenju in športnih aktivnostih. "Mi že dlje časa pozivamo zlasti Slovensko turistično organizacijo, naj v svoje komunikacije in delo vključi ozaveščanje tujih planincev o tem, kako se odpravljati v gore. No, in sedaj smo veseli,. da že prihajamo do enega rezultata in ta četrtek ob 10h organiziramo skupen brezplačni webinar za vse turistične delavce, zlasti pa vabimo delavce, ki so v turistično informacijskih centrih."

Udeležence webinarja bodo poskusili opremiti s pravimi informacijami, ki naj jih posredujejo tujim planincem, da bi preprečili nesrečne slučaje v gorah, še dodaja Belhar. "Slišali bomo razne informacije o tem, kaj bi povedali planincem s stališča turističnih delavcev, s stališča Planinske zveze, s stališča Gorske reševalne zveze in pa s stališča planinskih in gorskih vodnikov, ki imajo tudi pomemben uvid v situacijo, hkrati pa jih prav tuji turisti premalo uporabljajo in oni so dokaj pomemben faktor tega, da nekdo uživa v gorah, pa da se tam počuti varno."

Kot še pove, je za začetnike najboljša popotnica udeležitev pohodov oziroma včlanitev v krajevna planinska društva, kjer lahko pridobijo vse informacije, katere ture so najprimernejše za kondicijo posameznika. Gotovo pa velja upoštevati, kot poudarja, poleg prave opreme in napovedanih vremenskih razmer tudi načelo postopnosti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down