Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prag za mestne občine naj se zniža za polovico

novela zakona o odpravljanju škode naravnih nesreč

Podpiramo tak način priprave zakonodaje, a naj se upoštevajo specifike mestnih občin, poudarja novogoriški župan Samo Turel, ki je včeraj kot podpresednik Združenja mestnih občin Slovenije na predstavitvi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč na Ministrstvu za okolje in naravne vire zastopal interese mestnih občin.

Kot še pove, pozdravljajo tudi prizadevanje v noveli glede avansiranja do 20 odstotkov ocenjenih stroškov, ki jih utrpijo občine.

Podpirajo tudi to, da bo novela veljala retroaktivno za vse nesreče, ki so se zgodile od letošnjega januarja dalje. So pa ministrstvu predstavili tudi nekaj lastnih predlogov.

To je težava predvsem mestnih občin, ki imajo nekoliko večje proračune kot majhne občine. Izkazuje se namreč, da so v slabšem položaju, saj morajo utrpeti nesorazmerno več škode, da bi bile upravičene do enake pomoči države kot ostale občine.

Novelo zakona pripravlja Ministrstvo za naravne vire in prostor v tesnem sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Obravnavana bo predvidoma na prvi popočitniški seji vlade 17. avgusta in v nadaljevanju po nujnem postopku vložena v sprejem državnemu zboru.

(foto: facebook Ministrstvo za naravne vire in prostor)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down