Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pirc Musar in Mattarella bosta častna pokrovitelja EPK GO! 2025

Predsednica države Nataša Pirc Musar danes zaključuje obisk v Italiji. V petek se je na uradnem obisku sestala z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, s katerim sta se med drugim pogovarjala o projektu Evropske prestolnice kulture, ki jo skupaj soorganizirata Nova Gorica in Gorica v letu 2025.

"Prosila sem ga, če lahko skupaj z menoj postane častni pokrovitelj Evropske prestolnice kulture Gorica Nova Gorica. Kot iz topa je ustrelil, da z največjim veseljem. Vesela sem, da se bova, če ne prej, zagotovo srečala torej leta 2025."

pove predsednica države. Projekt je vzorčni primer dobrega medsosedskega sodelovanja znotraj EU, sta še sporočila predsednika. Glede slovenske manjšine v Italiji je Pirc Musarjeva na Mattarello naslovila prošnjo, da

"prosi gospo Giorgio Meloni oziroma italijansko vlado, da se skliče omizje za manjšine, na katerem bi lahko slovenska manjšina in ostale manjšine v Italiji predstavile težave, s katerimi se soočajo. Zelo razume to problematiko, zaveda se, kako zelo pomembno bi bilo, če bi dobili stalno zastopstvo v senatu."

Mattarella je ob tem opozoril, da so potrebne ustavne spremembe, sicer pa je izrazil veliko prijateljstvo do slovenske manjšine in Slovenije. Sprejel pa je tudi povabilo slovenske predsednice države, da obišče Slovenijo že prihodnje leto, ko Slovenija praznuje 20. obletnico vstopa v Evropsko unijo.

"Italija je bila ena prvih, ki nas je pri tem podpirala, in rekel je, da bo poskušal najti prostor v svojem urniku in upam, da s ebova torej videla pred letom 2025, morda res na uradnem obisku gospoda Mattarelle v Ljubljani."

je še dejala Pirc Musarjeva.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down