Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni: nikoli ni prezgodaj, nikoli prepozno

Demenca zaradi dolgožive družbe z leti postaja vedno večji javnozdravstveni problem. Ravno danes obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, celoten september pa je ravno tako posvečen tej bolezni. Letošnji svetovni dan poteka pod geslom Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno.

Mercedes Lovrečič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

"Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo naredili oceno in ugotavljali, da smo v Sloveniji v letu 2021 imeli 37.000 oseb z demenco v starosti 30 let ali več, od tega dobrih 25.400 žensk in 11.400 moških."

Drugače povedano: vsaka 10. ženska in vsak 18. moški prebivalec Slovenije v starosti 65 let ali več.

Kdaj je potrebno poiskati pomoč?

"Če pozabljivost ali te težave s spominom, če se zelo pogosto ponavljajo, če se stopnjujejo v času in če so dodatno še druge težave, recimo težave z orientacijo v kraju, v času, ali pa težave z govorom."

V prihodnje pričakujejo, prav zaradi podaljševanja življenjske dobe in povečevanja deleža starejšega prebivalstva, da se bo število obolelih še povečevalo, a črnogledost je odveč, poudarjajo na NIJZ.

"V svetu vsaj ena oseba izmed štirih je prepričana, da na področju demence ne moremo ničesar storiti v smislu preprečevanja. To seveda ne drži. Kar 40 odstotkov vzrokov demence lahko preprečujemo ali pa vsaj zamaknemo napredovanje demence."

Tveganje lahko zmanjšamo z zdravim življenjskim slogom in ohranjanjem aktivnosti možganov.

Svetovni dan obeležujeta tudi Društvo GO-spominčica in Dom upokojencev Nova Gorica z organizacijo Sprehoda za spomin, ki se pričenja ob 9.30 s krajšim kulturnim programom in s katerim želijo zmanjšati stigmo, bolje ozavestiti in prispevati k prepoznavanju demence v našem okolju.

(foto: lanska izvedba Sprehoda za spomin)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down