Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nova shema štipendiranja kot rešitev pri spopadanju s kadrovskimi stiskami v zdravstvu

Foto Prispevki (1)
Foto: zd-tolmin

Večina slovenskih zdravstvenih ustanov težave s pomanjkanjem kadra rešuje tako, da slednjega išče v tujini. To pa ni pot, ki jo ubira Zdravstveni dom Tolmin. Res da kot izvajalec primarne ravni zdravstvene dejavnosti pokriva največji teren v Sloveniji, ki obsega teritorij vseh treh občin ustanoviteljic Tolmina, Kobarida in Bovca, ki znese za skoraj 1000 kvadratnih kilometrov, na katerih živi skoraj 18.000 ljudi, a je zaradi razgibanosti hribovitega terena in oddaljenosti od izvajalcev sekundarne in terciarne ravni ravni zdravstvene dejavnosti za tuje medicinsko osebje neatraktiven.

''Kar se tiče kadra, pomanjkljivost je povsod. Po celi Sloveniji manjkajo zdravniki, srednje medicinske sestre in diplomirani kader. To ni nekaj novega. Kljub temu, da smo zelo oddaljeni in praktično izolirani od sekundarnih in terciarnih ustanov, imamo srečo, da zaenkrat domači kader ostaja tu, saj vidi, da imamo lepe pogoje dela in mislim, da bo to postalo ključno z novimi prostori, da bomo še nekoliko bolj mamljivi, kot smo bili do sedaj,'' je povedal Gaudencio Lucas Triep, direktor tolminskega zdravstvenega doma.

Da bi pridobili mlad kader, so pred leti sodelovali v projektu Regijska štipendijska shema in za študente medicine zagotavljali kadrovske štipendije. O ponovni uvedbi štipendiranja razmišljajo tudi sedaj, pri čemer bodo prednost imeli študenti iz Posočja.

''Že smo imeli eno shemo, ki se je zaključila, sedaj pa z obema kolegoma županoma pripravljamo program štipendiranja za študente medicine, ki bi se potem na osnovi te sheme vrnili v Posočje in tukaj opravljali poklic, predvsem s poudarkom na splošni medicini in družinskih zdravnikih, teh najbolj primanjkuje. Tu se želimo še malo bolj spodbuditi sploh študente z našega področja, da se po zaključenem študiju vrnejo v naše konce,'' je dejal župan Občine Tolmin Alen Červ, ki upa, da bo novi program štipendiranja zaživel čimprej, se pa pri tem hkrati zaveda, da bo za nov zdravstveni kader, predvsem z vidika dviga kakovosti življenja, potrebno urediti tudi ustrezna stanovanja.

Sicer pa smo v povezavi z Zdravstvenim domom Tolmin že poročali, da je v zadnjih nekaj letih pridobil veliko novih programov in skoraj 70 zaposlenih, za nemoteno izvajanje pa je z začetkom novega leta predviden začetek obnove celotne centralne stavbe, ki ji bo sledila še izgradnja satelitskega urgentnega centra.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down