Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nova oprema za lepšo porodno izkušnjo v šempetrski porodnišnici

Dobra novica za bodoče starše, porodnišnica v Šempetru je sedaj poleg novih sob, pridobila tudi novo opremo za fiziološki porod. Obe investiciji, vredni skupaj slabega pol milijona evrov, je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje obeh Goric in občine Šempeter - Vrtojba financiral v sklopu projekta Salute-Zdravstvo.

Z novo opremo in aparaturami v vrednosti slabih 150.000 evrov bo zagotovljena lepša porodna izkušnja, je prepričana članica čezmejne delovne skupine za fiziološko nosečnost, Alenka Zavrtanik Čelan, predstojnica Ginekološko-porodniške službe v šempetrski bolnišnici: „Že celo leto spremljamo navdušenje naših mamic nad novimi sobami, kamor so preseljene po porodu, zdaj pa smo, od tega tedna dalje, veseli dveh novih porodnih postelj, ki so sodobne, tako da se mamice na njih udobno počutijo in babice zlahka rokujejo z njimi. Potem smo dobili dva posebna stolčka za takoimenovani alternativni porod, kajti s pomočjo stolčkov in traku si mamica izbere položaj, ki ji najbolj ustreza tako za predihavanje popadkov kot za samo rojevanje otročička.“

Med pridobitvami je tudi prenosni ultrazvok, s katerim lahko spremljajo potek poroda in dva CTG aparata, ki omogočata mamici gibanje po sobi.

Lani so v porodnišnici, prav tako v sklopu projekta Salute-Zdravstvo, obnovili 5 sob s pripadajočimi kopalnicami in celoten hodnik oddelka v vrednosti skoraj 300.000 evrov. Z obema, skoraj pol milijona evrov vrednima investicijama, imajo sedaj mamice kvalitetno in fiziološko porodno izkušnjo ter udobno bivanje. Maja Radovanović, koordinatorka projekta Salute-Zdravstvo ob zaključku projekta izpostavlja tudi investicijo v sosednji Gorici, v Parku Basaglia: „To je park sto metrov stran od naše porodnišnice v Šempetru, je umeščena investicija v vrednosti pol milijona, in v sklopu te strukture bo zgrajen sodoben center za zdravje žensk in bo dopolnil nove pridobitve v porodnišnici v Šempetru, ker bo zagotavljala pred in po porodno obravnavo. V novih prostorih bo bazen, telovadnica in skupni prostori, kjer bodo babice in zdravniki izvajali vse aktivnosti, ki so bile v sklopu projekta postavljene na noge in to so skupinska srečanj z babicami, telovadba za nosečnice, plavanje z dojenčki.“

Ta investicija je sicer še v teku, zaključena bo marca prihodnje leto. Ob tem so v sklopu projekta potekala tudi izobraževanja zaposlenih. Čezmejna delovna skupina za fiziološko nosečnost je vključevala babice in ginekologe s Splošne bolnišnice »Dr. Franca Derganca«, Zdravstvenega doma Nova Gorica in italijanskega ASUGI-ja, ki so si izmenjali primere dobre prakse in se podučili o novostih pri fizioloških oblikah poroda, skrbi za nosečnico in mamico po porodu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down