Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nekdanja gozdna učna pot na Kuk je obnovljena in nadgrajena

Pred dobrimi dvajsetimi leti je bila urejena Gozdna učna pot Kuk, ki vodi do kraškega kala v bližini zaselka Rijavci in predstavlja edino naravno stoječo vodo v bližini Trnovega. Prva leta je bila pot živa, saj so jo obiskovali predvsem odnovnošolci, kasneje pa je zanimanje zanjo počasi usihalo. Člani Krajevne skupnosti Trnovo so letos podali idejo, da jo ponovno obnovijo, razširijo in ji dodajo nove vsebine.

Pri urejanju poti je poleg Zavoda za gozdove, SGG Tolmin in sokrajanov, sodelovala tudi ena od pobudnic ureditve prvotne učne poti in domačinka Boža Hvala:

„Pot je v prvi vrsti namenjena vsem ljubiteljem narave, tudi tistim, ki hočejo preučevati naravo: tu je več možnosti preučevanja dreves, zdravilnih rastlin, predvsem pa ima to dodano vrednost kal pod Kukom, v katerem smo pred leti našli planinskega pupka in hribskega urha, kar nam je tudi povedalo, da gre tu za res neokrnjeno naravo.“

Pot bo na novo označena s štirimi informacijskimi tablami v slovenščini, italijanščini in angleščini, ki opozarjajo na tri vsebinske sklope poti: učno botaničnega, geografsko-geološkega in domoznansko-zgodovinskega, na slednjem je tudi največ poudarka.

„ Takoj pred vstopom v vasi Rijavci, prva tabla stoji pred nekdanjo frnažo. Zanimivo, da je prav za to frnažo kaverna iz prve svetovne vojne. Še bolj zanimivo je, da smo dobili na spletni strani fotografijo prav pred kaverno, kjer je stal top prve svetovne vojne.“

To pa še ni vse, na območju vzpetine Kuk so bila najdena kamenodobna najdišča. Zanimiva je tudi zgodovina vasi Rijavci, dodaja Boža Hvala:

„Nastala je že pred drugo polovico 17. stoletja, omenjen je Josip Rijavec, slovenski bibliotekar, publicist in diplomat, ki po očetovi strani izhaja prav iz Rijavcev.“

Tematska pot bo odprta 3. decembra. Pohodniki imajo za obisk več izhodišč: iz vasi Trnovo ali pa tudi iz smeri Vitovelj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

KORAKI DO USPEHA: Tina Novak Samec in Jure Štekar

Preberi več

Dobre zgodbe tedna - petek po 11.uri

Preberi več

NAGRADNA IGRA - Brez katere jedi ni velike noči?

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down