Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nebo nad Severno Primorsko že grozi

Agencija RS za okolje je za danes izdala drugo najvišje opozorilo v državi v tem mesecu. Zahod države bo to dopoldne dosegla fronta, dež se bo čez dan razširil nad vso državo. Pri nas v zahodu države je pričakovati močnejše nalive. Najbolj ranljiva bodo sicer območja, ki so bila prizadeta v začetku avgusta, a hudourniške poplave niso izključene tudi v drugih delih države, ki do zdaj niso bili tako hudo prizadeti.

Vremenoslovec Brane Gregorčič je za Radio Robin povedal:

"Danes je res na Genovskim zalivom nastalo globoko ciklonsko območje, kar s eponavadi dogaja bolj v zimski polovici leta. Zdaj k nam z južnimi vetrovi doteka postopno vse bolj vlažen in nestabilen zrak. Kolegi v sosednji Italiji so izdali celo opozorilo rdeče stopnje. Tam nad zahodnim delom Furlanije Julijske krajine zdaj že nastajajo močne nevihte, tudi ob zahodni obali Istre so se pričele. Tako da v naslednjih nekaj urah lahko te nevihte zajamejo, ki jih bodo spremljali predvsem močni nalivi, tudi Primorsko. Tako goriško kot tudi Obalo."

Torej opozorilo velja najprej ravno za jugozahod, pa tudi severno Primorsko.

"Predvsem te kraje ob recimo v bližini italijanske meje. To dogajanje bo kar burno tja nekje do popoldneva. Potem pa se bo intenziteta teh nalivov in padavin preselila bolj proti osrednji Sloveniji."

Ranljiva so območja, ki so bila nedavno prizadeta, kot na Tolminskem, pa tudi druga, recimo ob reki Vipavi.

"Ja vsekakor, in to že danes dopoldne ter sredi dneva. Do čim območja bolj tam Savinjske doline, Koroške, bodo pa večino padavin dobila bolj popoldne in še zvečer, pa potem tudi še eno pošiljko dežja, lahko rečemo, tekom jutrišnjega popoldneva. Na Primorskem bo pa glavnina nekje v naslednjih šestih do osmih urah."

Kaj ta ohladitev pomeni za prihodnje dni?

"Kot kaže, bo nestanoviten tip vremena vztrajal v prv polovici tega tedna, že od četrtka naprej proti naslednjemu koncu tedna bo spet večinoma sončno. Res pa da temperature ne bodo več ekstremno visoke, bodo pa na Primorskem nad 25."

Kaj pa Gregorčič sporoča kmetom, ki ravno te dni na Severnem primorskem pričenjajo s trgatvijo? Kakšen bo september?

"Naj spremljajo naše napovedi, ki so zanesljive do približno 10 dni vnaprej, za cel mesec naprej pa, žal, nismo dovolj pametni, kajti vreme se včasih hitreje spremeni, kot bi pričakovali. Nekih ekstremov zaenkrat na mesečnih napovedih ni opaziti, ampak, kot rečeno, treba je sproti spremljati napovedi za dober teden dni vnaprej."

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down