Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Do 20. julija lahko oddate rabljene mobilne naprave in pri tem celo zaslužite

Untitled Design 2024 03 21t140553.229

Ker se velikokrat zgodi, da stare mobilne telefone in tablice hranimo doma, slednji pa z leti izgubijo svojo uporabnost, vas iz družbe ZEOS organizatorji zbiralne akcije »Ta starim je odzvonilo«, pozivajo, da preverite svoje predale in prispevate svoje odslužene mobilne naprave.

''Postopek oddaje poteka preko navadne pošte na naše stroške. Vsak, ki bi želel sodelovati v akciji, mora obvezno najprej na našo spletno stran, da lahko tam preveri, kam spada njegova naprava. Po tem vas postopek vodi, kaj morate narediti, če se vam zdi, da je naprava še kaj vredna, na spletni strani dobite tudi oceno in navodilo, kam jo pošljete. Po drugi strani pa enako, če se vam zdi, da je naprava primerna samo za recikliranje. Postopek vas vodi, kaj morate narediti, kam in na kakšen način poslati napravo, da bo šla v reciklažo,'' nam razkrije Urška Dolinšek iz drušbe ZEOS, ki akcijo organizira skupaj s partnerjem akcije Janus Trade v sklopu Life projekta ECOSWEEE.

Gre za Evropski projekt, v sklopu katerega želijo partnerji iz 12-ih evropskih držav povečati količino zbranih majhnih e-odpadkov in baterij, ki jih imamo vsi v svojih domovih, pa jih ne potrebujemo.

Vse večja gora e-odpadkov in odpadnih baterij je namreč tema, ki vzbuja vse večjo skrb. Ti odpadki vsebujejo nevarne snovi in povzročajo resno onesnaževanje okolja. Poleg tega vsak izdelek, ki ni

oddan na pravo mesto ali v ponovno uporabo, predstavlja zapravljeno priložnost in izgubljene naravne vire, redke materiale, ki so potrebni za izdelavo novih aparatov in baterij. Koliko se tega zavedamo na severnem Primorskem?

''Stanje je kar stabilno in spodbudno. Zelo veliko odpadkov se zbere v naših različnih zbiralnikih. Zbrane količine kažejo na to, da se prebivalci zavedajo te problematike, zelo pridno koristijo tovrstno infrastrukturo - to so zbiralniki in določene tehnične trgovine ter zbirni centri. Ena zanimivost - na tem koncu je zelo spodbuden tudi podatek, da opažamo, da je zelo malo vandalizma te infrastrukture.''

Z oddajo še delujočih naprav lahko nekaj zaslužite, z nedelujočimi in res starimi napravami pa poskrbite za ustrezno recikliranje in s tem zagotovite vsaj drobec redkih materialov, ki so potrebni za izdelavo novih naprav.

Vsi zbrani aparati bodo dobili novo življenje bodisi v ponovni uporabi bodisi v reciklaži. Akcija poteka do 20. julija.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down