Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Cikel slovenskega filma v Italiji se pričenja s presunljivim pričevanjem žrtev rasnega eksperimenta

Zajeti V Izviru Za Splet

Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna je dokumentarec, pod katerim se podpisuje režiserka Maja Weiss in s katerim Kinoatelje ta četrtek ob 20.30 v Hiši filma v Gorici pričenja celoletni Cikel slovenskega filma v Italiji.

Mateja Zorn iz Zavoda Kinoatelje:

"To je pobuda, s katero želimo predstaviti slovenski film tudi kolegom, prijateljem Italijanom, pa ne samo. Seveda, so ti filmi, projekcije posneti v slovenskem jeziku, tako da dobrodošli prav vsi, opremljeni pa bodo z italijanskimi podnapisi."

Zakaj je nastala pobuda?

"To je nekako tudi, bom rekla, nek duh, spomin na prvo retrospektivo slovenskega filma, ki se je zgodila prav v Gorici leta 1981 in takrat je Gorica nekako postala tudi neka opazovalnica filmskega dogajanja. In letos bomo podelili že petindvajsetič zapored nagrado Darko Bratina."

Torej bo vodilo letošnjega filmskega programa počastitev 25. obletnice podeljevanja nagrade Darko Bratina na festivalu Poklon viziji. nagrade, ki nosi sporočilo o transformativni, humanistični in poetični moči filmskih podob. Prva dobitnica nagrade Darko Bratina je bila ravno Maja Weiss leta 1999.

Četrtkova projekcija njenega novega dokumentarnega filma bo obenem pospremila dan spomine na žrtve holokavsta. Film namreč prikazuje čas druge svetovne vojne skozi objektiv štirih otrok, ki so preživeli nacistični rasni eksperiment.

"Leta 1942 je približno 30 otrok v našem teritoriju bilo vključenih v ta zloglasni program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler in ki je bil namenjen širitvi arijske rase."

Na projekciji v Gorici bodo navzoči avtorica filma Maja Weiss, producentka Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela film ter soscenaristka Nataša Konc Lorenzutti.

Prihodnji dve srečanji bosta 8. februarja in 14. marca. Februarja, na dan slovenskega kulturnega praznika, bomo lahko premierno videli dokumentarni portret Milka Bambiča. V marcu pa bo na vrsti projekcija dokumentarnega filma Telo še ene prejemnice nagrade Darko Bratina, Petre Seliškar. Dokumentarec Telo je sicer dobitnik nagrade vesna za najboljši dokumentarni film na 26. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. 

Cikel, ki je nastal v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Hišo filma ter Uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025, bo nadalje ponudil razgiban vpogled tako v aktualno kot tudi v restavrirano slovensko filmsko produkcijo, še napovedujejo v Zavodu Kinoatelje.

(foto: belafilm.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down