Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Spomini na IX.Korpus ostajajo živi

V Novi Gorici so v petek pripravili slavnostno akademijo ob 80. obletnici ustanovitve IX. korpusa, ki je postal simbol primorskega boja za osvoboditev. "Narodnoosvobodilni boj je bil edini mednarodno priznani boj proti nacifašizmu“, je v slavnostnem nagovoru izpostavil obrambni minister Marjan Šarec:

"Ti borci, ti ljudje so na sebi nosili osvoboditev in zgraditev naše domovine, to, kar zdaj imamo. Častiti deveti korpus in biti ponosni, da smo njegovi nasledniki, je nekaj zelo velikega", je v nagovoru zbranim dejal predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Križman, predsednica območnega združenja Nova Gorica, Ingrid Kašca Bucik pa je izpostavila, da vsaka generacija živi svoj čas in se srečuje z izzivi, a je kljub temu pomembno, da posameznik in družba zna presoditi kaj je prav in kaj narobe:

Zbrani na akademiji so si ogledali tudi razstavo o IX. Korpusu, ki jo je v KD postavil Goriški muzej, med drugim je bilo slišati:

Tako je povedal Boris Karlot, ki se še kako živo spominja vojnih dni. Slovesnosti se je udeležil tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor ter sin prvega komandanta devetega korpusa Lado Ambrožič.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

SREDA NA ROBINU: Dom na Krasu maja tudi na Goriškem

Preberi več

Kako do več kreativnosti? - četrtek

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down