Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Župana obeh Goric pozvala k miru v Izraelu in Palestini

Podpis Turel Ziberna Mir Izrael

Župana Nove Gorice in Gorice, Samo Turel in Rodolfo Ziberna, sta danes na Trgu Evrope podpisala skupni dokument, v katerem sta naslovila poziv k miru v Izraelu in Palestini. Sosednji mesti, ki bosta čez dobro leto dni prizorišče Evropske prestolnice kulture, se ob tem izpostavljata kot dokaz, kako lahko kljub zgodovini 20. stoletja, ki so jo zaznamovali tragični dogodki, sodelujeta in živita v sožitju ter prijateljstvu.

Zakaj sta se odločila podpisati ta dokument, pojasnjuje novogoriški župan Samo Turel.

Zato ker smo prepričani, da je sodelovanje med Novo Gorico in Gorico dokaz, kako se da. Kako se kljub turbulentni in boleči zgodovini da te delitve premostiti, kako se da s skupnimi projekti da delati v dobrobit občanov na obeh straneh meje in na ta način dokazati, da je edino sodelovanje ob zavedanju svoje zgodovine, pravi korak naprej, opustiti ideološke delitve in najti skupne točke in optimistično zreti v prihodnost.“

Da je pomembno poznavanje drug drugega on spoštovanje posameznika, poudarja goriški župan Ziberna. „Ko govorimo o miru – mir je kultura“, je povedal župan Ziberna in dodal, da če smo prav tu, kjer nas je meja delila, uspeli vzpostaviti sožitje in sodelovanje, ne samo med Gorico in Novo Gorico ampak tudi med Italijo in Slovenijo, smo mi lahko res lep primer v Evropi in v svetu, kako lahko kljub tragedijam, trpljenju, bolečini in različnosti meja, ki je nekoč delila, postane element sožitja in sodelovanja med narodi.

Poziv bosta župana poslala Združenim narodom, in političnemu vrhu Italije, Slovenije in Evropske unije.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down