Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zgodba o vodarni Močila gre v 10. leto...

Kot je znano, je računsko sodišče ob reviziji poslovanja Občine Kanal v letu 2020 ugotovilo, da ta pri projektu obnove vodarne Močila, ki s soško vodo oskrbuje Deskle in Anhovo, ni ravnala skladno s predpisi. Temeljni problem je bil takrat in je še danes last črpališča, ki je Salonitovo.

“Občina si je nakopala nedefinirane dolgoročne obveznosti, hkrati pa je odstopila od projekov, ki so bili začrtani v proračunu, brez soglasja in obvestila občinskemu svetu. Pravzaprav je sporen verjetno tudi kakšen člen v temu aneksu, ki je bil naknadno podpisan brez vednosti občinskega sveta, tako da bo potrebno pridobiti pravno mnenje.”

Tako je župan Miha Stegel strnil po prvi seji sveta občine v novi sestavi, ki je obravnaval izsledke revizije. Ta pod vprašaj postavlja dogovor, sklenjen med županovanjem Tine Gerbec, da vodarne ne posodobi občina, kot se je namenila narediti v obdobju župana Andreja Maffija, marveč Salonit. Občina bi se odrekla že pridobljeni stavbni pravici za obnovo Močil, naposled pa bi jih najela in upravljala. V cementarni so svojo zavezo izpolnili lani. Kot so se pisno odzvali na sklepe novega občinskega sveta, „so z več kot milijon evrov vredno naložbo, ki jo dojemajo kot odraz svoje družbene odgovornosti, uredili ena najsodobnejših vodarn pri nas. Zagotavlja visoko kakovost pitne vode za več kot 1100 ljudi,“ trdijo. Na vrsti bi torej zdaj bila občina, da objekt najame. A ker najemnine v sporazumu niso opredelili, je to postalo sporno. In ker naj bi se Tina Gerbec s Salonitom dogovorila brez vednosti sveta občine, bi svetnik SDS Ermin Hvalica revizijsko poročilo morda celo predal tožilstvu. Vendar njegov kolega Risto Djurić, SD, poudarja, da Gerbčeva ni ravnala samovoljno: “Občinski svet je sam predlagal, kdo naj financira vodarno, za izvedbo pa je imela županja pooblastilo občinskega sveta, da se dogovarja, in se je tudi dogovorila, da to Salonit naredi. Tako da tukaj ni bilo nobene uzurpacije in nobene samovolje, ampak o vsem tem je bil občinski svet seznanjen.”

Po besedah Stegla bo treba šele ugotoviti, kaj zaključki računskega sodišča pomenijo pravno. Neposrednih posledic zaenkrat še nimajo: „V tem trenutku nima nekega takojšnjega vpliva, vsekakor pa revizijsko poročilo podaja jasen rok za odzivno poročilo, torej 90 dni. V tem času mora občina pripraviti primerne ukrepe za reševanje izpostavljenjih napak, torej nas čaka kar nekaj dela.”

Župan v nadaljevanju predvideva tudi pogovore s Salonitom in v podjetju so ga že prosili za sestanek, saj hočejo urediti razmerja glede vodarne. Stegel pa poudarja, da želi čim prej občanom zagotoviti vodo iz novogoriškega zajetja Mrzlek. Kot je tudi obljubljal.

(Foto: Arhiv Salonita Anhovo)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down