Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Že dvajset let ohranjajo spomin na mizarsko tradicijo v Solkanu

Pred dvajsetimi leti je bilo v Solkanu ustanovljeno Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo, ki danes šteje 38 članov, ti prihajajo iz širšega goriškega območja in zamejstva. Ob jubileju so pripravili zbornik in priložnostno razstavo, oboje bodo predstavili danes ob 17. uri v prostorih mizarskega muzeja v Solkanu.

Prvih deset let je šlo hitro, drugih še hitreje. V tem času smo, kot smo tudi v zborniku lepo prikazali, imeli delavnice, razstave, ekskurzije, razna predavanja,“

našteva Jožko Markič, predsednik društva in dodaja, da so ponosni tudi na oddelek pirografije, ki so ga razvili, v bodoče pa si želijo še okrepiti kamnoseško sekcijo, saj se nekaj njihovih članov s tem že ukvarja. Društvo sicer skrbi za ohranjanje in razvoj rezbarstva, intarzijstva, restavratorstva in likovnega izražanja v lesu in drugih materialih. Ponosni pa so tudi na ohranjanje spomina na mizarsko tradicijo v Solkanu, ki je po tej obrti nekoč slovel daleč naokrog.

V sodelovanju s solkansko krajevno skupnostjo so uresničili projekt Mizarski muzej z zbirko. Ta prikazuje opremo in delo v stari solkanski mizarski delavnici, lani so ga razširili v zgornje nadstropje, kjer razstavljajo svoje izdelke. V zadnjih letih so uresničili še druge projekte:

Poleg osnovne dejavnosti smo v Mizarski ulici postavili spomenik mizarjem Živel je tod mizarjev rod, potem smo postavili na hiše, kjer so bile včasih delavnice, spominska obeležja, izdali smo knjigo o solkanskih mizarjih.“

Najnovejša pridobitev je zbornik o dvajsetletnem delovanju društva, ki je edino tovrstno na območju širše Goriške.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

Incastra: zeleno, trajnostno in digitalno - ponedeljek po 11.00 uri

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več

DOBRE ZGODBE TEDNA - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down