Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zdravstveni dom Nova Gorica aktivno išče tudi strokovnjake s področja duševnega zdravja

Danes je dan duševnega zdravja.

Prepoznava znakov duševnih motenj tako pri odraslih kot pri otrocih je zelo pomembna, da si slednji lahko poiščejo pomoč, pravi Eva Brecelj strokovna vodja novogoriškega Zdravstvenega doma: ''Zelo pomembno je prepoznavanje najprej pri sebi, ker prej kot težavo prepoznamo, prej iščemo pomoč in večja je verjetnost, da bomo težavo potem tudi lahko ustrezno razrešili.''

Tudi v Zdravstvenem domu Nova Gorica pomoč nudijo tako odraslim kot otrokom, kot prvi korak na poti proti pomoči pa Brecljeva svetuje pogovor z osebnim zdravnikom, ki ''lahko nekatere težave vsaj omili, nekatere celo razreši. Kjer gre pa za težje primere, pa je on tisti, ki bo prepoznal, kakšno vrsto dodatne strokovne specialistične pomoči bi oseba - otrok ali pa mladostnik, morda odrasel - potrebovala.''

Trenutno se Slovenija sooča z velikim pomanjkanjem specialistov za duševno zdravje, čakalne vrste pa so daljše od najvišje dopustne dobe. To velja tudi za novogoriški Zdravstveni dom, zato je prišlo do širitve programov na tem področju, ustanovljeni so bili Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter odraslih, ki so se kadrovsko okrepili s strokovnjaki.

''Še vedno pa je potreb na tem področju zelo veliko, predvsem je pomanjkanje na področju zdravnikov. Specialistov psihiatrije na trgu dela ni, zato naše vodstvo tudi aktivno išče zdravnike v drugih državah nekdanje Jugoslavije. Smo v povezavi z mlado zdravnico iz Niša, ki jo zanima prav področje otroške in mladostniške psihiatrije,'' za konec doda Brecljeva.

Sicer pa v centrih za krepitev zdravja organizirajo številne delavnice, s katerimi si lahko pomagamo pri reševanju težav z duševnim zdravjem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down