Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zdravstvena šola in tehniška gimnazija v Novi Gorici ob jubilejih: "Vpis je, zatakne se drugje!"

Novogoriški zdravstvena šola in tehniška gimnazija bosta z današnjo večerno slovesnostjo v novogoriškem kulturnem domu obeležili pomembna jubileja. Prva že 60 let izobražuje bodoče delavce v zdravstvu, četrt stoletja pa beleži tehniška gimnazija z računalniško, strojno in elektrotehniško smerjo.

Obe obletnici sicer ne sovpadata z letošnjim letom. Kljub zamiku pa ju bodo nič manj slovesno obeležili v družbi sedanjih in nekdanjih profesorjev, dijakov in visokih gostov, pojasnjuje ravnateljica Gimnazije in zdravstvene šole na novogoriškem Šolskem centru, Tanja Čefarin:

Tako da se veselimo tega dogodka, ki menim, da se odvija v pravem trenutku, v trenutku velike zdravstvene krize. Tako da s tem si želimo tudi potrkati na srce nekaterih, ki bi lahko pripomogli h kakšnim spremembam na tem področju.“

Po vsej državi in tudi na Goriškem je v zdravstvenih ustanovah veliko pomanjkanje kadra zdravstvene nege. Po besedah ravnateljice ostaja vpis na njihovi šoli iz leta v leto konstanten, dodaja pa:

Šola ne more rešiti zdravstvene krize. Mi se trudimo, da dobro izšolamo zdravstveni kader, potem pa se seveda zatakne nekje drugje. Zanimanje za ta program je, vendar se potem naši dijaki žal odločajo tudi drugače.“

Dijakinje zdravstvene šole

Da je Šolski center Nova Gorica pred 25 leti dobil tudi tehniško gimnazijo, gre zasluga tedanjemu profesorju Branku Jelenu, ki je v tehniško obarvani gimnaziji videl velik potencial in odgovor na potrebe podjetij v regiji, ki se je, tako kot sedaj, soočala z velikim pomanjkanjem visoko izobraženih kadrov tehnične stroke. Zanimanje za vpis na tehniško gimnazijo se v zadnjem času povečuje, pravi profesorica fizike, Mirjam Pirc:

Ko smo začenjali, smo imeli res samo en oddelek. Med leti je to variralo. Sedaj se stanje izboljšuje, imamo dva oddelka, in bi si vsaj dva oddelka želeli tudi za naprej.“

Profesorica Pirc v tej luči pohvali tudi nekatera lokalna podjetja, ki so vedno pripravljena pomagati s promocijo tehniških poklicev z dnevi odprtih vrat ter tudi s ponudbo štipendij. Koliko dijakov se po končanem izobraževanju vrača v regijo?

Mogoče dobra polovica. Veliko računalniških inženirjev ostane v Ljubljani, mogoče več fantov oz. deklet, ki zaključijo elektrotehniko in strojništvo, pridejo nazaj, medtem ko privlačnost dela in pa tudi plača sta tista, ki potem odtehtata, da fantje oz. dekleta ostanejo tudi v Ljubljani.“

Dijaki tehniške gimnazije na ekskurziji

Ob tem pa profesorica še dodaja, da nekdanji dijaki ob zaključku študija radi poudarijo, kako so na novogoriški tehniški gimnaziji dobili dobro podlago za nadaljnje izobraževanje, na kar je kolektiv še posebej ponosen.

Ob jubilejih bosta o zdravstveni šoli in gimnaziji izdana tudi zbornika.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down