Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zavodu GO!2025 se kot programski vodja pridružuje Stojan Pelko

Zavod GO! 2025 je dobil tudi programskega vodjo evropske prestolnice kulture GO! 2025. Na to mesto je bil imenovan Stojan Pelko, ki je prepričal z ambiciozno vizijo programskega in strokovnega dela ter z izkušnjami iz upravljanja kulturnega sektorja. Pelko se je v prijavi zavzel za kadrovsko krepitev programskega oddelka, tesnejše sodelovanje lokalnih zavodov in nevladnih akterjev pri realizaciji programa ter za sodobno komunikacijsko platformo za doseganje evropske javnosti.

Evropska prestolnica kulture je, pravi Pelko, priložnost za to, da se pokaže Evropi in svetu najboljše, in sicer tako iz zgodovine in sedanjosti kot tudi iz kulture in umetnosti. Na čem je gradil svojo kandidaturo oz. kje vidi prednosti novogoriško-goriške Evropske prestolnice kulture?

„Da se pokaže temu istemu svetu in Evropi, kako se da reševati nekatere probleme. Osnovna prednost goriške kandidature, zaradi česar je zmagala je bila ta, da pokaže, da se da na meji z več jeziki in z različnimi partnerji narediti stvari, ki še niso bile narejene. Zato se mi zdi, da to ne bo izložba, ampak ene vrste laboratorij, kako se da delati drugače, kako se da v prostor posegati z umetnostjo, kako se da izboljšati delo ustanov, kako se da sodelovati med zavodi in nedvladniki. Na teh stvareh sem baziral in pri tem sem iz izkušenj, ki jih imam tako z ministrstva za kulturo kot z dela z umetniškimi sektorji vlekel izkušnje.“

Pelko še dodaja, da je njegova osnovna zaveza uresničitev obljub iz prijavne knjige, to so močne zaveze tako do javnosti, financerjev in do komisije, ki je izbrala ta program in Novo Gorico v partnerstvu z Gorico za Evropsko prestolnico kulture.

„S tega stališča se mi zdi, da prihajam ob pravem trenutku, zato ker so se ravno sedaj jeseni ponovno zelo natančno pregledali čisto vsi projekti in programi. Rekel bi, da sedaj prihaja faza razvoja, ko je treba projekte in programe dobesedno materializirati. Iz idejnih zasnov, ki so bile v prijavni knjigi, se jih sedaj postavlja v prostor, se gleda, koliko stanejo, se gleda, s katerimi ljudmi je treba sodelovati. In tukaj mi je jasno, da bo treba veliko potrpljenja in diplomacije, ampak tudi predanosti. Vse to prinašam, hkrati pa se mi zdi, da se bo tudi ekipa, ki je zmagala, morala tu pa tam na novo sestaviti in „ekipirati“ da bo lahko svoje obljube realizirala.“

Glede na to, da smo na pragu leta 2023 in da sta do Evropske prestolnice kulture le še dve leti, nas je zanimalo, kako novoimenovani programski vodja gleda na to tesno časovnico. Kot pravi, ni še nič zamujenega, poudarja pa, da se bodo morale določene dejavnosti in spremembe videti že v letu 2023 in 2024.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down