Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zasuk Občine Kanal v odnosu do Salonita Anhovo: ''Treba je zaščititi zdravje ljudi!''

Svet Občine Kanal se je sinoči uradno seznanil z jeseni predstavljenimi izsledki meritev zasičenosti zraka v občini z zdravju škodljivimi delci PM10 in manjšimi, ki jih je dve leti izvajala Univerza v Novi Gorici. Nato je naredil deklarativni korak, ki nakazuje zasuk v odnosu do Salonita Anhovo.

Kot je rekel župan Miha Stegel, je treba glede na ugotovitve raziskave zaščititi zdravje ljudi, zato je svet potrdil nedvoumen sklep: “Predvsem je bilo potrebno zelo jasno pokazati enotnost in jaz mislim da z
današnjim glasovanjem, ko ni bilo glasu proti, smo jasno izglasovali, da je celotna občina proti povečanju sosežiga in proti povečanju proizvodnje v cementarni Salonit Anhovo.”

V Kanalu so se oprli zlasti na eno ugotovitev raziskave. Kot je povedal vodja projekta profesor Griša Močnik, je po eni strani res, da tudi v srednjem Posočju v zrak daleč največ drobnih delcev - kar tretjino - spuščajo peči na drva po hišah, dobro desetino pa prispeva vir iz cementarne. Tudi takšne, bogate s kloridi, ki so zdravju bolj škodljivi.

“Če pa gledamo oksidativni potecial, pa se izkaže, da ima vir, ki ga pripisujemo cementarni, največji oksidativni potencial na enoto mase. Torej je to tisti vir, ki bi lahko najbolj vplival na zdravje, ampak ga je na srečo tako malo, da je to šele tretji najpomembnejši vir.”

Ti izpusti so primerljivi z izpusti iz prometa skozi Deskle, izmerjeni oksidativni potencial vseh delcev v zraku tam okrog, ki kaže vpliv na zdravje, pa je celo med najvišjimi v Evropi. In kot je poudarilo več svetnikov, to ni nujno vse, saj nihče še ni izmeril, kako škodljivi so plinasti izpusti iz Salonita, za povrh pa prav tja pelje velika večina tovornjakov v tem delu doline.

Župana so torej zadolžili, da še pred poletnimi počitnicami skliče izredno sejo o sosežiganju odpadkov v cementarni. Tudi zato, ker naj bi tam nadaljevali priprave, da sosežig in proizvodnjo znatno povečajo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down