Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaradi samotestiranja v solkansko šolo z motorko

Čeprav je večina staršev v novogoriških šolah podala soglasje za izvedbo samotestiranja, pa se ravnatelji s strani manjšine, kot so danes povedali, soočajo z različnimi pritiski, in tudi grožnjami. Danes je tako pred solkansko osnovno šolo prišlo do incidenta z motorko.

Kaj takega v številnih letih poučevanja - februarja se bo upokojil - ravnatelj Marijan Kogoj, ni doživel: "Tukaj se pač oče in mati nista dogovorila, kako bo s samotestiranjem, mi smo od mame dobili soglasje in otrok je bil včeraj samotestiran, oče se je razjezil in je danes zjutraj prišel to na zelo konkreten način povedati, ob 7.30 je prišel pred šolo, prižgal motorko. Jaz sem prišel ven, potem se je umiril, pogovorila sva se in nato se je umaknil."

Dogodek so prijavili policiji.

Sicer pa ravnatelji novogoriških šol pravijo, da je bilo največ pisnih pritiskov, sporočil z zahtevami, da se ohranja nedotakljivost njihovih otrok in da naj šola ne posega v njihove pravice, nekaj je bilo tudi obiskov staršev in verbalnih napadov, a v manjšini, je strnil predsednik aktiva iz novogoriške osnovne šole, Janez Kobe, ki se je zahvalil staršem, ki spoštujejo odlok: "...in s tem potrjujejo, da želijo svoje otroke šolasti v šoli in ne doma. Nekako smo včasih malo razočarani nad tistimi, ki na nek način ustrahujejo vse ostale, in tudi nam nalagajo dodatno delo, ker se posledično ukvarjamo z izvajanim ukrepom in ne s tisim, k čemur smo poklicani, to je pedagoško delo."

Na šolah so včeraj sicer brez večjih težav izpeljali samotestiranje, bilo je nekaj nepravilnosti v izdanih soglasjih, nekaj učencev soglasij ni imelo. Njihove starše so obvestili, da za njih poteka delo na daljavo. Kobe se nadeja, da si bo vsaj del teh staršev še premislil. Večina staršev sicer spoštuje odlok, so povedali ravnatelji po današnjem sestanku z županom Klemnom Miklavičem, ki se je seznanil s stanjem v šolah: "Tisti, ki so izpostavljeni, da izvajajo ukrepe, so najmanj krivi, zato da jih morajo izvajati, zato tudi pozivam k spoštovanju učiteljev in strokovnega kadra in ravnateljev pri izjajanju teh ukrepov. "

Ob tem tudi podpira apel ravnateljev, da bi vsaj prva triada testirala doma, pod nadzorom staršev. Ravnateljica Osnovne šole Dornberk, Dragica Vidmar, je tako opozorila, da je samotestiranje res steklo brez težav, "v redu, otroci velliko zmorejo, vendar pa sama kot ravnateljica pravim, da samotestiranje sodi domov, v družino, v otrokovo varno okolje. Otrok, ki se mu tista nesrečna črtica pojavi in pokaže, da je okužen, se počuti zelo nelagodno."

Na daljavo naj bi se sicer šolalo okrog 3 odstotke otrok v novogoriški občini.

(Naslovna foto: Zagon)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down