Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Zaradi burje je velika verjetnost, da se požar lahko spet razširi"

Gasilci na Krasu še še vedno borijo z obsežnim požarom, ki je izbruhnil včeraj dopoldne nad Renčami in se nato razširil proti Cerju. Zvečer je bil velik del požara, s pomočjo štirih helikopterjev in letala, že pod nadzorom, a se je zgodilo, česar so se bali, požar se je zaradi vetra znova razplamtel, in sicer na zahodnem delu, proti Lokvici.

Nad nočno intervencijo je bdel regijski gasilski poveljnik za Obalno-kraško gasilsko regijo, Marko Adamič

Kot je še povedal, so se z ognjenimi zublji ponoči borili z vsemi razpoložljivimi silami, na terenu je bilo več kot 200 gasilcev.

Po besedah Adamiča zaenkrat niso ogrožena bližnja naselja, požariščna linija pa je sicer dolga približno 4 kilometre. Delo gasilcem, poleg vetra, še dodatno otežujejo detonacije neeksplodiranih ubojnih sredstev iz I. svetovne vojne. 

Zjutraj je vodenje intervencije ponovno prevzel Simon Vendramin, ki je povedal, da se je ponoči požar nekaj časa še širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem nekako le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred krajem, to je  ob cesti Lokvica - Cerje.

Zjutraj je bilo na terenu že 425 gasilcev iz več gasilskih regij s celotnega zahodnega in osrednjega dela Slovenije. Na voljo imajo 120 vozil, znova pa jim prihaja na pomoč več helikopterjev.

Iskanje vzroka oziroma vzrokov za požar, ki divja že 24 ur, je v domeni policije. Poleg vremenskih razmer gašenje s tal otežuje še območje, ki je posejano z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi iz prve svetovne vojne, zato je na terenu tudi poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič.

Seveda pa glede na razbeljen teren nevarnost še zdaleč ni minila, opozarja Zonjič.

Požar se je po grobi oceni razbesnel na dobrih 390 hektarjih. Iskanje vzroka oziroma vzrokov zanj pa je v domeni policije.

Na terenu je tudi Robinova ekipa, tako da spremljamo še naprej stanje na požarišču. Občane in vse mimoidoče pozivajo, da ne ovirajo dostopa intervencijskim službam!

(Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down